Klart: Sverigedemokraterna gör sig av med Riks

Publicerad 2023-06-21

Sverigedemokraterna gör sig av med sitt mediebolag Samtid & Framtid.

På ett partistyrelsemöte i måndags fattades beslutet som innebär att Youtubekanalen Riks och sajten Samtiden ska frigöras från SD.

– Partiet har sagt att man inte ska äga några medier, säger Dick Erixon, ansvarig utgivare för båda sajterna.

Arbetet med att avyttra bolaget Samtid & Framtid kommer att pågå under sommaren, enligt Dick Erixon, ansvarig utgivare på tv-kanalen Riks och sajten Samtiden.

Principbeslut fattat

Men ännu är formerna för det nya ägandet inte helt klara.

– Principbeslutet är fattat, men det är ännu inte bestämt hur det ska läggas upp. Hur övergången ska gå till är inte klart, men det är något man jobbar med nu och det kommer besked så fort det är klart, säger Dick Erixson.

Han vill inte kommentera om partiet avser att sälja bolaget till en tredje part, eller om man avser låta det stå på egna ben.

Uppgifterna bekräftas av Sverigedemokraternas presschef Oscar Cavalli-Björkman, som också sitter i bolagsstyrelsen för Samtid & Framtid tillsammans med just Dick Erixon.

– Ja, jag har inget att tillägga utöver det Dick Erixon säger. Vi får återkomma för formerna, säger Oscar Cavalli-Björkman.

Redan för ett par veckor sedan kunde Aftonbladet rapportera om planerna för att göra sig av med mediebolaget, som enligt en uppgiftslämnare varit en kostsam affär för Sverigedemokraterna.

Byter lokaler

Nu ska beslutet ha blivit formellt fattat när Sverigedemokraternas partistyrelse sammanstrålade tidigare under veckan.

Riks håller just nu på att byta lokaler, men det ska enligt Dick Erixon inte bero på att Youtubekanalen haft en ansträngd ekonomi, något som Aftonbladet tidigare skrivit.

Sverigedemokraterna hade enligt senaste årsredovisningen gått in med 450 000 kronor till Riks, ett upplägg som man inte kommer fortsätta med.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska man i startskedet gått in med väldigt mycket mer pengar i mediesatsningen, och bara teknikutrustningen till Riks ska vara inköpt för flera tiotals miljoner kronor.

Lokalbytet ska vara en del i ett fortsatt förändrings- och förnyelsearbete som pågår på Riks. Samtidigt kommer Youtubeklippen på Riks att vara färre under sommaren när flytten går.

– Vi kommer att gå på sparlåga ett tag, då vi inte är en stor redaktion och många av oss går på semestrar som sammanfaller, säger Dick Erixon.

Dick Erixon.
Victor Stenquist

Följ ämnen i artikeln