Svenskar strandade i Iran: ”Vi kommer inte hem”

Av: Anna Sjögren

Publicerad:
Uppdaterad:

Förra veckan beslutade Transportstyrelsen att stoppa IranAirs direktflyg mellan Sverige och Iran.

Nu är minst ett hundratal svenskar strandade i landet utan att veta hur de ska ta sig hem.

– Vi är fast, säger Tara Aynehband som befinner sig i Teheran.

I måndags förra veckan beslutade Transportstyrelsen att stoppa IranAirs flyg mellan Sverige och Iran som en följd av den snabba spridningen av coronaviruset i Iandet.

Två av de svenskar som plötsligt befinner sig i landet utan hemresa är systrarna Tara Aynehband och Sara Aynehband.

Förra veckan fick de veta att deras hemresa, som var planerad lördag 7 mars, var inställt.

– Vi har ringt alla bolag och försökt boka en ny resa men de säger att det inte finns. Vi har hittat biljetter om några veckor framåt men bolaget säger att det inte finns några garantier, att de också kan bli inställda. Vi är fast, säger Tara, som sitter i en lägenhet i Teheran med sin syster.

Systrarna Tara Aynehband och Sara Aynehband.
Foto: Privat
Systrarna Tara Aynehband och Sara Aynehband.

Systern sjuk i cancer

Systrarna åkte ner till Iran i mitten av februari, innan coronautbrottet i landet var känt och innan UD att avrådde från resor dit.

– Vi åkte hit för att träffa vår syster som var sjuk i cancer, men hon gick bort innan vi hann träffa henne. Nu vill vi bara komma hem till Sverige till våra familjer och jobb. Vi måste få hjälp, säger Tara.

”Finns vägar ut”

Hon önskar att UD tar hem de svenskar som fastnat i Iran. Men myndigheten har inga planer på det, säger Sara Brynedal på UD:s presstjänst.

– Vi bedömer att det finns vägar att ta sig ut. Vi rekommenderar de svenskar som är i Iran att ta kontakt med sitt resebolag. Och att man skriver upp sig på vår svensklista så vi kan nå ut med snabb information till dem.

Foto: TT
I måndags förra veckan beslutade Transportstyrelsen att stoppa IranAirs flyg mellan Sverige och Iran som en följd av den snabba spridningen av coronaviruset i Iandet.

Ett hundratal personer har hittills skrivit upp sig på UD:s lista över svenskar i Iran. Men det skulle kunna handla om tusental, enligt en uppskattning som gjordes av myndigheten tidigare i år.

Vad skulle få er att ändra ert beslut och flyga hem människor från Iran?

– Jag kan inte spekulera i det, men vi ser över hur reserestriktioner ser ut och hur många flygbolag som väljer att ställa in resor till och från landet. Om man är helt nödställd och det inte går så kan det bli aktuellt, säger Sara Brynedal.

194 döda i Iran

Iran är bland de länderna som drabbats värst av coronautbrottet. Antalet smittade är nu uppe i över 6500 bekräftade fall och 194 personer har rapporterats döda.

Hemma i Sverige är Tara och Sara Aynehbands familjer oroliga. Taras dotter Parisa tycker att IranAir kunde få tillstånd att flyga hem de svenskar som befinner sig i landet nu.

– Eftersom Sverige inte erbjuder någon konkret hjälp för att de ska kunna komma hem så är jag orolig för att de ska bli smittade och fastna en längre tid i Iran.

– Vi vet inte vad vi ska göra. Senast i morse försökte vi köpa en ny biljett, men alla resor blir inställda hela tiden, säger Tara under måndagsförmiddagen.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE