Urban Ahlin (S) om kritiken: "Säger det för att markera avstånd"

Publicerad 2014-06-13

Urban Ahlin (S) tycker att hans uttalande om att Socialdemokraterna har haft Sverigedemokraternas politik är misstolkat.

Och skyller på politiska krafter som vill bunta ihop S med SD.

- Jag säger ju det för att markera avstånd. Min avsikt var inte alls att visa på att vi har liknande politik med Sverigedemokraterna, säger han.

Debatten har varit het och högljudd i sociala medier efter Urban Ahlins uttalande om arbetskraftsinvandringspolitik. "Vi socialdemokrater hade den politiken innan SD ens fanns", sade han till P4 Skaraborg. Många har upprörts över att Ahlin pekat på likheterna mellan partierna. Själv säger han inte är felciterad, men berättar att han svarade på en fråga om huruvida S har anpassat sig till SD:s politik.

- Jag har inte i den här intervjun försökt att bunta ihop sverigedemokratisk och socialdemokratisk politik. Tvärtom, jag påtalade för journalisten att när det gäller flyktingpolitik och anhöriginvandring så står vi långt, långt, långt ifrån varandra. När det gäller arbetskraftsinvandringen och regelverket kring det så har båda partierna haft invändningar och så förklarar jag vad jag tycker, säger han till Aftonbladet.

"Finns politiska krafter"

Urban Ahlin, som är vice ordförande i utrikesutskottet, befinner sig i Rom och har följt kritikstormen mot honom på Twitter. Han är förvånad över reaktionerna.

- Jag är lite förvånad över hur lätt man kan tolka något som man faktiskt borde förstå är ett avståndstagande från SD och att en del så snabbt går i fällan när några moderata twittrare försöker skapa den bilden. Och det kan jag inte annat än beklaga.

- Det är klart att det finns politiska krafter som gärna vill skapa en sådan här bild och bunta ihop oss med SD.

• Du kritiserar även Miljöpartiets invandringspolitik i intervjun, blir det problem för er att samarbeta kring de här frågorna?

- Det är också ett faktakonstaterande. Regeringen har med Miljöpartiet kommit överens om alla de här frågorna under den här regeringsperioden. Jag tycker att Miljöpartiet har en felaktig politik när det gäller synen på arbetskraftsinvandring. Vi har varit tuffare med att ställa krav.

Följ ämnen i artikeln