”Det här är världens bästa arbetsplats”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-27

Olga, 25, om jobbet på den granskande tidningen

– Jag tycker om att vara ute och resa och att träffa människor som älskar dig för det du gör, för att du berättar sanningen och kan hjälpa någon genom ditt jobb, säger Olga Bobrova, reporter på Novaja Gazeta.

MOSKVA

Mordet på Anna Politkovskaja har inte skrämt kollegorna på Novaja Gazeta.

I hennes spår följer en stor grupp unga reportrar som brinner för sitt jobb på tidningen.

– Novaja Gazeta är den bästa arbetsplatsen i världen, säger Olga Bobrova, 25.

Följ ämnen
Ryssland

Klockan är närmare två på eftermiddagen när Olga kommer in till redaktionen. Hon har varit och intervjuat en veterinär som är inblandad i den serie av märkliga rättsprocesser som Olga har bevakat hela vintern. Det handlar om veterinärer, läkare och kemiföretagare som på oklara grunder anklagats för att ha spridit narkotiska preparat. Flera har dömts och fängslats.

Olga Bobrova är bara 25 men redan veteran på Novaja Gazeta. Hon har arbetat här i fem år och är en av dem som bevakat efterspelet till gisslandramat på skolan i Beslan 2004.

Genom otaliga artiklar har Olga och hennes kollegor visat vilka säkerhetsbrister som rådde i samband med gisslantagandet och de har gett ansikte åt förtvivlade mammor och pappor som förlorade sina barn.

Unga generationen

Olga Bobrova tillhör redaktionens unga generation. Den som efter mordet på Anna Politkovskaja ställde sig upp och sa att ”vi tänker minsann fortsätta.” Fast Olga vill inte uttrycka sig så.

– Det känns lite förmätet att säga att jag är en av dem som tagit vid där Anna Politkovskaja slutade. Det handlar egentligen inte så mycket om det utan om att det helt enkelt finns ett arbete som måste göras. Och jag tänker anstränga mig för att utföra det arbetet på bästa sätt, precis som alla andra här. Det är så Novaja Gazeta fungerar, säger hon.

Vi sitter vid det långa sammanträdesbordet där redaktionsledningen just haft möte.

Kollegor har dödats

Bakom Olga hänger tre inramade fotografier. Det är Igor Domnikov, Jurij Sjtjekotjichin och Anna Politkovskaja. Tre kollegor som dödats för sitt arbetes skull. I fallet Jurij har det ännu inte bevisats, men enligt Novaja Gazeta tyder allt på att han inte dog en naturlig död.

För mig är frågan till Olga Bobrova självklar:

Är du inte rädd?

Olgas svar är snabbt, och lika självklart:

– Nej. Det är skillnad att se på det som du, utifrån, än se det som jag, inifrån. Att journalister dödas är ett faktum här. Så har det varit och kommer att vara, jag hoppas så klart att det inte ska hända igen, men så här är det helt enkelt. Jag tror inte det går att uttrycka på något annat sätt.

Vad säger din familj?

– I början oroade sig min mamma väldigt mycket när jag skulle resa bort och göra reportage. Men nu har hon lugnat ner sig.

Det är ingen rädd stämning på Novaja Gazetas redaktion. Det är spring i korridorerna, glada hälsningar och ringande telefoner.

Diskuterar rökning

Olga Bobrova delar rum med flera andra unga reportrar. Pasja kommer in med en stor mugg te och en tänd cigarett. De diskuterar ickerökarnas svåra situation. Ett tag skulle alla som rökte sitta tillsammans, ickerökarna för sig. Men det gick inte – eftersom nästan alla röker. Så ickerökaren Olga får tillsvidare stå ut med Pasjas bolmande.

Hon säger att hon trivs här. Bättre än någon annanstans.

– Jag tycker om att vara ute och resa och att träffa människor som älskar dig för det du gör, för att du berättar sanningen och kan hjälpa någon genom ditt jobb.

– Alla blir förvånade när jag säger det, men det här är den bästa arbetsplatsen i hela världen. Om jag av någon anledning skulle få sparken så skulle jag göra allt för att få komma tillbaka, om än bara som kock, säger Olga Bobrova och skrattar.

Olgas reportage - på aftonbladet.se.

Läs mer

Följ ämnen i artikeln