Brände ner Harry Scheins villa

Publicerad 2012-06-26

I dag dömdes han – till fyra års fängelse

Bevisen mot Magnus Lundberg har radats upp. Ett efter ett.
Men Lundberg själv har fortsatt att neka bestämt.

I dag dömdes han till fyra års fängelse.

– Han vidhåller sin oskuld, säger Lundbergs advokat Ulf Klementsson.

Fallet är mycket omskrivet.

Villan som brann natten till den 24 februari i år har tillhört kulturpersonligheten och direktören Harry Schein.

Och mannen som greps misstänkt för att ha tänt på den var mannen som nyligen köpt villan för 19 miljoner kronor, läkaren Magnus Lundberg, sambo med tv-doktorn Åsa Wihlbeck.

En film

Under rättegången har åklagarna radat upp bevis på bevis.

Bland annat har man en film när Magnus Lundberg köper tändvätska som misstänks ha använts i branden.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att man finner att samtliga sakförhållanden i målet talar mycket starkt för Lundbergs inblandning i mordbranden och att tanken med branden var att hela huset skulle brinna ner.

Köpte tändvätska och pulka

"Framförallt den omständigheten att han bara ett par dagar före branden köpte en stor mängd brännbar vätska av samma slag som den som användes vid branden. I samma riktning talar den starka misstanken om att han kopierat nycklar för att ta sig in i huset, påträffandet av en pulka i närheten av brandplatsen av samma modell som han köpt och att hans bil varit i området precis vid tidpunkten för branden, utan att han kunnat lämna någon rimlig förklaring till det", skriver tingsrätten.

"Dessa omständigheter sammantaget med att mannen köpt fastigheten med ett högt tomtvärde men med ett hus i dåligt skick och att det framkommit att mannens möjligheter att disponera huset och tomten på det sätt som han önskat varit begränsade, styrker enligt tingsrätten att mannen anlagt branden i huset".

Motivet?

Ett av motiven som man tror ligger bakom mordbranden är att Lundberg velat frånträda köpet av huset och få tillbaka handpenningen eftersom hans planer på en ombyggnad gått i stöpet.

Tingsrätten skriver i domen att det är "oundvikligt att ställa sig frågan hur en person, utbildad till läkare och troligen framgångsrik i fastighetsbranschen, kan anlägga en allvarlig mordbrand i ett inköpt hus; speciellt ett med viss historia och högt värde."

De skriver även att eftersom Lundberg nekar är det omöjligt att veta det specifika motivet, men att det troligtvis är ekonomiskt.

Dom i dag

Magnus Lundberg har hela tiden förnekat brott. Han har sagt att tändvätskan var tänkt för att bränna sly på tomten.

Att hans bil enligt spårningen av bilens GPS befann sig i närheten av Scheins villa under tiden för branden har han förklarat med att någon annan måste ha lånat bilen då.

– Jag har inte varit där, så det stämmer inte. Jag har inte varit där och jag har inte tänt på någon brand. Punkt slut, säger Lundberg själv.

I dag föll domen i Attunda tingsrätt.

Magnus Lundberg döms till fyra års fängelse för mordbrand, inte grov mordbrand som han åtalades för. Rätten anser inte att spridningsrisken till andra fastigheter var särskilt stor.

Han döms även för bedrägeri och häleriförseelse.

Beskedet tog han emot på häktet.

– Det är tungt. Det är ett långt straff. Han vidhåller fortfarande sin oskuld, säger Lundbergs advokat Ulf Klementsson.

Kommer ni att överklaga?

– Ja.