Första bilden på bebisen

Publicerad 2012-02-23

Här är första bilden på den lilla prinsessan och hennes stolta föräldrar.

Vid 13-tiden i dag lämnade kronprinsessparet Karolinska universitetssjukhuset.

Nu njuter de nyblivna föräldrarna av sin dotter hemma på Haga slott.

Enligt sin pappa är hon ”väldigt söt”.

Men nyfikna svenskar får än så läge ta prinsessans pappa på orden, för på den första bilden på flickan är hon väl inbäddad.

Åkte vid ett

Vid 13-tiden i dag lämnade de nyblivna föräldrarna Karolinska universitetssjukhuset i Solna, bara åtta och en halv timme efter att deras dotter fötts klockan 04.26 på torsdagsmorgonen.

– Först var det många patienter som inte fick komma ut genom entrén. Sedan kom plötsligt två mörka Säpo-bilar och en polisbil, säger Aftonbladets reporter Lisa Röstlund.

”Mår strålande”

Kronprinsessparet lämnade sjukhuset en timme efter att den lilla flickan hyllats med 42 kanonskott på Skeppsholmen i Stockholm – och en timme efter att morföräldrarna – kungen och drottningen – lämnat Drottningholm.

Kungaparet vinkade och log medan de lämnade slottet – förmodligen på väg för att se sitt barnbarn.

– När Victoria och Daniel kommer innanför grindarna får de vara för sig själva och då kommer säkerligen kungen och drottningen för att hälsa på, säger Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson.

”På väg söderut”

Hovets informationschef Bertil Ternert visste vid 10-tiden på torsdagsförmiddagen inte var Olle och Eva Westling, farfar och farmor, befann sig.

– Exakt var paret Westling är vet jag inte, men jag uppfattar att de nog är på väg söderut, säger han.

Beskedet om tronarvingens ankomst kom till en samlad press från Karolinska sjukhuset från den nya lilla prinsessans pappa, prins Daniel.

Han meddelade med glädje både längd och vikt, men ville inte säga något om flickans namn, då detta ska meddelas av kungen på en konselj i morgon. Då berättar kungen inte bara flickans fullständiga namn, utan även hennes titel och vilket hertiginnedöme som tronarvingen tilldelats.

Namnet bestämt

Att den lilla flickans namn redan är bestämt bekräftar Bertil Ternert för Aftonbladets Mattias Lönngren, även om inte han heller på något sätt avslöjar vilka namn hon får.

Journalisten Herman Lindqvist tror att kronprinsessan och prinsen väljer ett namn med kungliga traditioner.

Tänkbara namn är då, enligt Lindqvist, Ulrika, Sophia, Astrid, Margareta, Désirée, Christina eller kanske Alice, som drottning Silvias framlidna mor hette.

”Trygga med varandra”

Förlossningsläkaren Lennart Nordström kallade förlossningen "helt normal".

– De är ett par som är trygga med varandra, säger Lennart Nordström om kronprinsessparet.

Han berättar för TT att han blev tillfrågad tidigt under graviditeten och att han varit standby en längre tid nu.

– Jag har inte varit utanför Stockholm sedan nyår.