Åkesson: Vi kan släppa invandringsfrågan - tillfälligt

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2013-11-17

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är beredd att släppa invandringsfrågan – tillfälligt.

– Det här är en utsträckt hand från min sida, säger han till Svenska Dagbladet i dag.

Socialdemokraterna säger sig vara beredda att samarbeta med samtliga partier utom Sverigedemokraterna. Och regeringen portade SD från inflytande över asyl- och migrationspolitiken genom att göra upp med MP.

Nu verkar Jimmie Åkesson ha tröttnat på att stå utanför.

"En utsträckt hand"

I Svenska Dagbladets partiledarintervju i dag öppnar han för att lägga invandringsfrågan åt sidan – tillfälligt och efter valet. På så vis hoppas han öppna för samarbete åt både höger och vänster.

– Det här är en utsträckt hand från min sida. Jag säger nu: Om ni har problem med att prata om invandringspolitiken, så kan vi prata om något annat, helt förutsättningslöst. Om vi får en besvärlig parlamentarisk situation efter valet, så har vi ett gemensamt ansvar att lösa den. Det är min pragmatiska hållning, säger han till SvD.

SvD: Betyder det att ni inte kräver något genomslag i invandringsfrågan för att stödja en viss statsminister?

– Om positionerna är låsta, och man hänvisar till den frågan, då kan det vara en öppning för långsiktig dialog att börja med att prata om något annat. Det tror jag att alla vinner på. Sedan är det klart att jag inte kommer att släppa invandringspolitiken, den är viktigast för våra väljare, säger Jimmie Åkesson.

"Vinner röster från FP"

I den senaste opinionsmätningen från Sifo, som SvD publicerar i dag, ligger SD på 9 procent. MP ligger på 9,1 procent. Det innebär att SD bara är 0,1 procent från målet att bli Sveriges tredje största parti.

Enligt Åkesson vinner partiet nu röster från Folkpartiet.

– Förr var det vanligt att det kom folk till oss från Ny demokrati och Moderaterna, men nu har Folkpartiet seglat upp. Det beror på utspelen i integrationsfrågor, där man upprepar ungefär samma saker i val efter val, utan att följa upp det med konkret politik, säger Jimmie Åkesson till SvD.

Följ ämnen i artikeln