Specialstyrkor fritog 70 fångar – efter avrättningshot

Uppdaterad 2015-11-17 | Publicerad 2015-10-23

Stridande från Islamiska staten patrullerar i ett stulet irakiskt militärfordon i Fallujah i Irak, mars 2014.

En amerikansk soldat dödades under torsdagen när 70 irakiska fångar fritogs från ett av Islamiska statens (IS) fängelser.

Terrorgruppen hade hotat med massavrättning på fångarna när specialstyrkor stormade lägret.

Under torsdagen genomförde amerikanska specialstyrkor en stor operation i norra Irak.

Dussintals specialtränade trupper hade uppdraget att försöka befria irakiska fångar från ett av IS fängelser nära staden Hawijah.

Tillslaget lyckades, militären tillfångatog och dödade flera IS-anhängare och fick med sig värdefull information, uppger Pentagon. 70 irakier befriades. Men en av de amerikanska soldaterna blev skadad och avled senare, rapporterar AP.

Det här är den första amerikanska soldat som dödas i strid i landet sedan USA inledde sin offensiv mot IS i augusti 2014.

Såg massgravar i fängelset

Enligt CNN, som pratat med en högt uppsatt amerikansk talesperson, såg trupperna massgravar inne i fängelset. Gisslan berättade också för trupperna att de skulle avrättas efter morgonbönen.

Pentagons pressekreterare, Peter Cook, säger att de amerikanska soldaterna bistod kurdiska peshmergastyrkor i räddningsoperationen.

– Vi hade inte en kristallklar bild av vilka som skulle befinna sig i lägret, sa Peter Cook som sedan tillade att operationen inte är en förändring i USA:s strategi i området.

Han sa också att amerikanska styrkor gjorde en skillnad i operationen.

– I slutändan är det 70 människor vars liv räddades som resultat av detta, sa Peter Cook.

Islamiska statens framryckning i Irak och Syrien har ritat om den globala säkerhets­politiska kartan. IS dominerar en tredjedel av Irak (som har en landyta jämförbar med Sveriges).

Följ ämnen i artikeln