Var gifta i 16 dagar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-16

Pappan berättar om mordet på svenska Anni, 28

KAPSTADEN/STOCKHOLM. Vinod Hindocha tittar upp med mörka, rödgråtna ögon.

Han har rest från Mariefred till Kapstaden för att hämta hem sin mördade dotter Anni Dewani, 28.

– De rånades på allt de ägde, pengar, sina guldringar, smycken... Ändå var tjuvarna inte nöjda. Varför måste de döda Anni?

I dag ska Vinod Hindocha gå till begravningsbyrån i Kapstaden för att se sin dotter en sista gång.

– Hennes man Shrien var där i dag, berättar han när Aftonbladet träffade honom på hotell Cape Grace i går kväll.

– Han har berättat att hon inte hade några andra fysiska skador än skjutningen. Det gör mig ändå lättad. Jag var orolig för vad hon kunde ha utsatts för.

Märkt av sorg

Han berättar för Aftonbladet om de senaste, fruktansvärda dygnen.

Hans ansikte är grått och ögonen röda, märkta av sorg.

Vi träffas i foajén på det lyxhotell där Vinods dotter och nyblivne man bodde under smekmånaden. Men han vill genast gå ut och prata. Han talar tyst, nästan viskande.

– Annis svärfar ringde mig sent på natten. Det är ingen panik sa han, men våra barn har blivit kidnappade i Sydafrika.

Klockan tre på natten hittade han och Shriens pappa en flight till Kapstaden via Amsterdam.

– Vi ringde från Amsterdam, men Shrien visste fortfarande inget om Anni. Redan då hade jag fruktansvärda aningar. Vi fick inget veta förrän vi landade i Kapstaden på söndagskvällen. Vi möttes av folk från svenska UD och brittiska konsulatet. De har varit oerhört tillmötesgående.

Nu har papporna tagit in på samma hotell som deras barn bodde på.

– De hann bara vara här i fyra dygn, säger Vinod.

Det var sent i lördags kväll som det nygifta paret bestämde sig för att åka från restaurangen i Sommerset West till en mindre bar i kåkområdet Gugulethu, ett par mil utanför Kapstaden. Två beväpnade rånare stoppade plötsligt chauffören och tvingade ut honom på gatan.

”Bestulna på allt”

– De blev bestulna på allt, sedan kastade rånarna av både Shrien och chauffören. Men de fortsatte med Anni. De sköt henne med tre skott i bröstet och försvann därifrån, berättar Vinod.

Shrien lyckades ta sig till den närliggande polisstationen i området Harare. Bilen med den döda kroppen hittades av polisen några timmar senare.

Vinod berättar att Shrien är splittrad, chockad och förtvivlad.

– Han orkar inte prata om vad de gjorde den kvällen och jag orkar inte fråga.

Möttes på en fest

Anni och Shrien Dewani träffades på en fest hos gemensamma bekanta i London för ett och ett halvt år sedan. Shrien, en brittisk mångmiljonär har, liksom Anni, indiskt ursprung. Hon arbetade som ingenjör på Ericsson i Stockholm, men flyttade till London när förhållandet blev seriöst.

– De var upp över öronen förälskade i varandra. De hade hittat sitt livs kärlek båda två, säger Annis farbror Ashok Hindocha.

Omgivningen blev därför inte särskilt förvånad när bröllopsinbjudningarna snart skickades ut.

– Anni har alltid drömt om ett stort prinsessbröllop. Och hon planerade allt in i minsta detalj. Hon var sagolikt vacker, säger brodern Anish Hindocha innan han faller i gråt.

– Man kan inte önska en bättre syster än Anni. Hon är... var... fantastisk på alla sätt. Alltid glad. Alltid snäll. Nu önskar jag bara att hon inte behövde lida, det är det enda jag försöker trösta mig med.

Varade i tre dagar

Bröllopet den 28 oktober varade i tre dagar. 300 gäster från hela världen bjöds in.

De hann vara gifta i 16 dagar.

– När jag pratade med Anni i fredags var hon så stolt och glad. Hon sa att hon hade så mycket att berätta när hon kom hem, säger pappan Vinod.

I dag skulle paret ha lämnat Sydafrika. Det nya huset i Bristol skulle snart stå klart och de längtade båda efter en stor familj med flera barn.

– Nu lämnar hon landet samma dag, men i en kista. Så totalt onödigt och meningslöst, säger Vinod.