Skolan: Så här mycket mat slänger vi

Publicerad 2016-04-05

Önnerrödsskolan är en av många i Härryda kommun som arbetar för att minska matsvinnet.

I Härryda kommun har man sedan i höstas börjat mäta matsvinnet på förskolor, skolor och inom äldreomsorgen.

– Det är inte försvarbart att slänga ätbar mat, säger miljöutvecklaren Anna Löfgren Adén.

Önnerrödsskolan är en av alla skolor i Härryda kommun som sedan i höstas har mätt matsvinnet.

– Två gånger per termin så mäter vi allt man slänger, säger skolans kökschef Anders Borheim till Aftonbladet.

Nu senast mätte de matsvinnet vecka 11:

"Resultatet av vår mätvecka. Heeeela 78 kilo mat skrapades av från tallrikarna d.v.s. drygt 220 portioner", skriver skolköket på sin Instagram.

Målet är att minska matsvinnet genom mer information om hur mycket mat som egentligen slängs.

– Det är ett sätt att jämföra och peppa folk för att bli bättre, säger Anders Borheim och fortsätter:

– Eleverna kommer och frågar om varför, det är viktigt för att få en dialog.

”Inte försvarbart”

Kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg som berörs av kommunens Måltidsservice ingår alla i projektet Matsvinn. Anna Löfgren Adén, miljöutvecklare för Härryda kommun, leder projektet.

– Det är totalt 53 kök som deltar, vissa kök är tillagningskök och några få är serveringskök, säger hon.

Ur ett miljöperspektiv är matsvinnet ett resursslöseri, säger Anna Löfgren Adén. Det är den främsta anledningen till att kommunen inlett projektet.

– Det är inte försvarbart att slänga ätbar mat, vi måste bli mer resurseffektiva.

Målet är att minska matsvinnet

Projektet startade i januari 2015 men det var inte förrän i höstas som man började med mätveckor.

– Alla de här köken har under hösten haft två perioder där man kunnat se vad som slängs och i hur stora mängder.

I höstas så var inte gästerna, som till exempel elever, medvetna om att man ens mätte matsvinnet. Det är inte förrän nu som det blivit officiellt.

– Nu kan vi se om det blir någon skillnad på resterna när gästerna är medvetna om det.

"Men ge oss den mat vi vill ha"

Många har reagerat positivt på projektet. Sedan är det några elever som har sagt: "Men ge oss den mat vi vill ha så blir det inget matsvinn”.

– Mätningar visar att även om vi serverar spaghetti och köttfärsås, som är en av favoriträtterna, så slängs det, säger Anna Löfgren Adén och fortsätter:

– Så det finns ingen så enkel lösning som att bara servera det våra gäster vill ha.

Följ ämnen i artikeln