Hells Angels har begått 2 800 brott

Publicerad 2012-12-05

Hells Angels har startat ett krig mot Outlaws.

Men när andra länder förbjuder kriminella mc-gäng, gör inte Sverige det.

Föreningsfriheten anses viktigare.

Hells Angels och deras supportrar inom Red & White Crew och Red Devils har gått från en handfull anhängare 1993 till omkring 400 i dag. Totalt har anhängarna dömts för 2800 brott, varav 420 våldsbrott, avslöjar TV4:s Kalla Fakta i kväll.

Men allvarligast är de 13 utredningar om mord och dödligt våld sedan 1995, där polisen riktat misstankar mot personer med koppling till Hells Angels-kretsen. Ett tiotal personer som tillhör eller har tillhört kretsen har dömts för inblandning. Därmed är Hells Angels-kretsen den gruppering som knutits till flest fall av dödligt våld i modern tid, enligt Kalla Fakta.

Affärsidén: Störst och farligast

Under samma period som Hells Angels vuxit sig starka har politikerna i praktiken underlättat deras verksamhet. När organisationen låg i fejd med Bandidos på 1990-talet sade Sveriges riksdag nej till att göra det straffbart att ingå i organisationer som ägnar sig åt kriminalitet.

– Föreningsfriheten ansågs vägra tyngre. Dessutom var man orolig att politiska partier med en våldsam gren skulle kunna drabbas av ett förbud, säger reportern Lasse Wierup i Kalla Fakta-reportaget.

Det leder till stora problem för åklagare och polis, speciellt i dag när Hells Angels-grupperingen systematiskt har börjat attackera Outlaws-anhängare. Efter Hells Angels regelrätta anfall på Outlaws-medlemmar på restaurangen El Cocodrillo i Stockholm förra året kom Svea hovrätt fram till att "angreppet har inte utgjort ett led i en brottslighet som har utövats i organiserad form".

– Vi försökte säga att det var en del i deras affärsidé om att vara störst och farligast. Det köpte inte hovrätten, säger åklagare Malin Palmgren till Kalla Fakta.

Har förbjudits lokalt

Medan det i Sverige inte ens finns någon legal definition som beskriver vad organiserad brottslighet är, så har flera andra europeiska länder till och med förbjudit deltagande i kriminella organisationer.

Hells Angels har till exempel förbjudits lokalt i de tyska städerna Kiel, Flensburg, Frankfurt, Köln och Berlin. Kalla Fakta visar hur polisen helt enkelt plockade ner Hells Angels-skylten i Flensburg. Beslutet kom efter att Hells Angels hade attackerat Bandidos, som i Sverige på 1990-talet:

– Vi ville inte riskera en utveckling som i Danmark och Sverige, säger politikern bakom beslutet, Klaus Schlie, till Kalla Fakta.