Akut kris i Libanon – i kväll tar syrgasen slut

Publicerad:

NYHETER

Tusen patienter i Libanon andas nu med hjälp av respiratorer.

Men i kväll tar syrgasen slut.

Nu måste det krigsdrabbade Syrien hjälpa det krisande grannlandet.

I somras ödelades nästan hela Beirut i en enorm explosion som förstörde lokaler och utrustningen i flera sjukhus. Regeringsreformer avlöser varandra och valutan befinner sig fritt fall som leder stora delar av befolkningen till fattigdom. Landets socioekonomiska kris har dessutom fått tusentals läkare att emigrera i ett enormt så kallat ”brain drain”. Libanons förutsättningar för att bekämpa coronapandemin är knappa.

Byggnad i Beirut efter explosionen.
Foto: Hassan Ammar / TT
Byggnad i Beirut efter explosionen.

Tar slut i kväll

Den libanesiska staten är i behov av livsuppehållande åtgärder. Men för de cirka tusen patienter som just nu behöver syrgas för att överleva når krisen kulmen i kväll. Enligt sjukvårdsministern Hamad Hasan har Libanon bara tillräckligt med syrgas för att klara sig genom dagen.

Grannlandet Syrien, som under tio långa krigsår behövt hjälp från omvärlden kommer nu till Libanons undsättning.

Foto: Bilal Hussein / TT
Sjukvård i Beirut.

Skyller på dåligt väder

Hamad Hasan, som tillträdde som minister med Hezbollahs stöd i januari 2020 sa till Syriens statliga tv-kanal al Ekhbariya att det är dåligt väder som ligger till grund för syrgasbristen. Hans motsvarighet i Syrien, hälsominister Hassan al-Ghobash sa till den statliga nyhetsbyrån SANA att hjälpen kommer i form av 75 ton syrgas levererade under tre dagars tid.

– Det här gensvaret kommer att rädda libanesiska liv och räcker i tre dagar tills provianten kommer, sa Hamad Hasan under ministrarnas gemensamma anförande till SANA.

Foto: Hassan Ammar / TT
Libanesisk militär städar undan brinnande däck.
Publicerad: