Nordkorea uppges ha sprängt sambandskontor

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nordkorea har sprängt det nord-sydkoreanska sambandskontoret vid gränsen mellan länderna, uppger det sydkoreanska återföreningsdepartementet.

En rökpelare stiger mot himlen, enligt sydkoreanska medier.

"Nordkorea spränger Kaesongs sambandskontor klockan 14.49", skriver departementet i ett pressmeddelande, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Explosionen i gränsstaden Kaesong sker strax efter det att Nordkoreas armé sagt sig stå "helt redo" att inta den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea.

Kaesong ligger i industriregionen med samma namn, som fram till 1951 tillhörde Sydkorea och där många sydkoreanska företag har fabriker. Sambandskontoret upprättades 2018, i samband med en diplomatisk islossning mellan Pyongyang och Seoul.

Sedan i början av juni har relationen mellan Nord- och Sydkorea blivit allt mer ansträngd. I förra veckan bröt Nordkorea all kontakt med grannen i syd. Senast i helgen hotade Kim Yo-Jong, den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns syster, att ställa till med "en tragisk scen" i Kaesong.

Upprinnelsen till de ökade spänningarna var en rad flygblad som nordkoreanska avhoppare i Sydkorea skickat över gränsen, något som sker med jämna mellanrum. De skickar ofta mat, dollarsedlar och radioapparater med luftballonger över gränsen, men nu menar Nordkorea att det rör sig om en ren propagandakampanj.

Nordkoreas militär (KPA), sade sig på tisdagen ha undersökt en handlingsplan för att inta de militariserade områdena på gränsen och "förvandla frontlinjen till ett fort".

En man passerar en skylt i den nordkoreanska staden Kaesong på gränsen till Sydkorea. Arkivbild.
Foto: Lee Jin-man/AP/TT
En man passerar en skylt i den nordkoreanska staden Kaesong på gränsen till Sydkorea. Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE