Kyliga dagar väntar – snö, vind och regn

Publicerad 2023-10-19

Snö, regn, hårda regnbyar och risk för översvämningar – så ser vädret att bli de närmaste dagarna.

– Det kan påverka kollektivtrafiken, säger Max Schyldt, meteorolog på SMHI.

Ett kallt högtryck har glidit ner över landet. Kyliga höstdagar med minusgrader väntar.

– Norrut blir det minusgrader även under dagtid. I södra Sverige blir det någon minusgrad under nätterna, säger Max Schyldt, meteorolog på SMHI.

Under torsdagsförmiddagen fick Stockholm sitt första snöfall för säsongen. Ikväll riskerar det att även snöa längs med södra Norrlandskusten mellan Gävle och Sundsvall.

Kan påverka trafiken

– Det kommer bli en del skurar och snöbyar ute över Östersjön som drar in utmed både södra Norrlandskusten och norra Upplandskusten. I östra Svealand och östra Götaland kan det förekomma snöbyar, framförallt under natten till fredagen och då har vi temperaturer runt noll i de delarna av landet, säger Schyldt och tillägger:

– Det kan bli tio centimeter snö. Det kommer ligga på vägarna och innan det smälter så kan det ställa till det en del i trafiken.

Kommer man få se solen de närmaste dagarna?

– Kanske inte över sydligaste Sverige, där ligger det ett regnområdet och det är ganska molnigt. Men i norra Götaland till och med sydligaste Norrland är det ett sprucket molntäcke så det blir lite sol mellan varven.

Arkivbild.

Risk för översvämningar

SMHI har utfärdat en gul varning över Skånes sydkust. Vattenståndet längs sydkusten har stigit successivt från torsdagsmorgonen. Högst nivåer väntas bli under fredagskvällen och lördagsmorgonen.

– Under helgen har vi hårda vindbyar i södra Svealand och hela Götaland. I södra Skåne kan byarna uppnå stormstyrka. Det innebär att utmed de södra kusterna kan vattenståndet stiga. Det kan orsaka översvämningar på vägar och segelfria höjden under broar kan minska.

Följ ämnen i artikeln