Kinas plan: 1,4 miljarder spioner

Uppdaterad 2023-08-02 | Publicerad 2023-08-01

President Xi Jinping poserar tillsammans med höjdare inom den kinesiska militären.

Kina försöker stoppa ”fiendens spioneri” i landet.

Nu uppmanas 1,4 miljarder medborgare att delta i kontraspionagearbetet.

De lockas med ”beröm, belöningar och skydd”.

”Ett system som gör det normalt för massorna att delta i kontraspionage måste upprättas”, skriver Kinas ministerium för statssäkerhet i ett inlägg på den kinesiska plattformen Wechat.

”Massorna” är 1,4 miljarder kineser som nu uppmanas att bilda en försvarslinje.

Kanaler ska skapas för att enskilda medborgare ska kunna rapportera misstänkt aktivitet ”som äventyrar nationell säkerhet”.

För att popularisera kontraspionage-arbetet lockar det kinesiska styret med ”beröm, belöning och skydd”.

Uppmaningen kommer efter att Kina klubbat en ny kontraspionagelag som förbjuder överföring av information gällande nationell säkerhet och intressen, som inte specificeras närmare.

USA:s protest

USA har protesterat mot den nya lagen, som började gälla 1 juli, och hävdat att den kan straffa utländska företag som bedriver verksamhet i landet.

Den nya lagen ger också myndigheter möjlighet att få tillgång till data, elektronisk utrustning och information om personlig egendom, skriver Reuters.

”Revideringen av denna lag återspeglar till fullo den vikt som partiets centralkommitté med kamrat Xi Jinping i spetsen lägger vid arbetet med nationell säkerhet”, skriver ministeriet för statssäkerhet.

”Hotade av spioner”

Kina har gripit och fängslat en rad kineser och utländska medborgare de senaste åren misstänkta för spioneri. Så sent som i mars greps chefen för den japanska läkemedelstillverkaren Astellas Pharma.

Protester i Hongkong efter att bland andra den svenske förläggaren Gui Minhai fängslats.

2020 dömdes också den svenske förläggaren Gui Minhai för att ha försett främmande makt med underrättelser. Både svenska publicister och människorättsorganisationen Amnesty har protesterat mot domen och krävt att han ska släppas fri.

Kinas uttalande om att de är hotade av spioner kommer efter att västländer, med USA i spetsen, anklagat Kina för spioneri och cyberattacker. Något som Peking nekat till.

– USA är ett imperium av hackare, har en talesperson för det kinesiska utrikesministeriet tidigare sagt.

Följ ämnen i artikeln