Turkiet kan godkänna Finlands Natoansökan i mars

Publicerad 2023-02-03

Turkiet kan godkänna Finlands Natoansökan redan i mars, enligt källor till Iltalehti och Bloomberg.

Och trots statsminister Sanna Marins ord uppges Finland vara redo att gå med utan Sverige.

Ratificeringen skulle kunna genomföras redan före det turkiska parlaments- och presidentvalet i maj, enligt källor till Iltalehti.

Även Bloomberg har liknande uppgifter. Enligt anonyma källor anser president Erdogan att Finland vidtagit åtgärder mot de säkerhetsproblem man tidigare belyst.

PLUS: Sanna Marin om Erdogans ilska: ”Sverige är inget problembarn”

En överenskommelse mellan länderna ska ha nåtts redan förra året och enligt Iltalehtis källor har Turkiet varit nöjda med bland annat samarbetet kring vapenexport och den finländska terrorismlagstiftningen.

Den finländska Natoansökan beräknas kunna godkännas redan i början på mars, vilket är betydligt tidigare än president Sauli Niinistö och utrikesminister Pekka Haavisto tidigare trott.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har även tidigare hintat om att han kan godkänna Finlands Natoansökan före Sveriges. Under ett besök i Stockholm i veckan tonade Finlands statsminister Sanna Marin ner möjligheten.

Kan godkännas omedelbart

Finland och Sverige ansökte tillsammans och det ligger i allas intresse att vi går med tillsammans i Nato. Båda länderna uppfyller alla krav. Nu vill vi självklart att Turkiet och Ungern ska ratificera båda ansökningarna så snart som möjligt.

– Resan måste göras hand i hand, fortsätter hon.

Trots det uppger Iltalehti att Finland ska vara redo att gå med i Nato utan Sverige.

Enligt tidningen vill regeringen inte kommentera möjligheten till att gå med i Nato på egen hand då det kan skada de diplomatiska banden till Sverige. Men om Turkiet väljer att ratificera Finland väntas den finländska riksdagen träffas omedelbart för att godkänna Finlands anslutningsavtal, enligt källorna

Följ ämnen i artikeln