Kyliga orden i chatten: ”Vem klippte hon lilla flickan?”

Tre män åtalas för mordet på Adriana, 12

Publicerad 2022-10-14

Med automatvapen sköt tre män enligt åklagaren urskillningslöst mitt bland folk i en del av ett långvarigt och blodigt gängkrig.

Men kulorna missade de tilltänkta måltavlorna och dödade istället 12-åriga Adriana.

Efter mordet blev det tyst bland de kriminella.

– Vanligtvis vet de kriminella alltid vet vem som mördat vem och varför, man är stolt. Här var det helt tyst. Man förstod tidigt att man gick för långt när man sköt flickan och man vill inte förknippas med det, säger vice chefsåklagare Anna Svedin.

Under fredagsförmiddagen lämnades åtalet i den omfattande utredningen in till Södertörns tingsrätt.

Totalt sex män åtalas för olika brott.

Tre av männen åtalas för själva dödsskjutningen – en 30-årig gängledare, en 24-åring och en 32-åring. Dessa är med i vad polisen benämner som May-nätverket, som 30-åringen leder.

– Flertalet av de män som åtalas i dag har kopplingar till en kriminell gruppering som kallas för May-grupperingen. May-grupperingen har en lång och dödlig konflikt med Vårbynätverket och med en kriminell gruppering som vi har valt att kalla för Norsborgsgrupperingen, säger vice chefsåklagare Anna Svedin på en presskonferens.

Tre olika vapen användes

Och det var mitt i den blodiga gänguppgörelsen som 12-åriga Adriana plötsligt hamnade natten den 2 augusti 2020.

Några personer ur Maynätverket hade denna natt planerat att mörda några män ur ett rivaliserande nätverk och begav sig beväpnade med flera automatvapen till en McDonaldsrestaurang i Botkyrka.

Måltavlorna var två unga gängmän som stod ett tiotal meter från Adriana.

Från en vit Audi avlossades ett stort antal skott men skyttarna lyckades inte träffa de tilltänkta måltavlorna.

Den enda som träffades av de många kulorna som avlossade var Adriana. Hon avled efter att ha fått två skottskador.

– Automatelden har avfyrats urskillningslöst och svepande. Det fanns även risk för sju andra personer att träffas så därför åtalas de även för försök till mord, säger vice chefsåklagare Anna Svedin på en presskonferens i samband med åtalet.

”Har ingen heder”

Efter mordet på Adriana väcktes höga röster i samhället om de allt fler dödsskjutningar som inträffar och flickan blev en slags symbol för hur det våldet även drabbar oskyldiga.

Men bland de kriminella blev det tyst.

– Ett förhör som jag minns särskilt är en gängkriminell som säger att man vanligtvis alltid vet vem som mördat vem och varför, man är stolt. Här var det helt tyst. Man förstod tidigt att man gick för långt när man sköt flickan och man vill inte förknippas med det, säger vice chefsåklagare Anna Svedin.

– De pratar om heder i de här kriminella miljöerna och det vill jag påstå att det absolut inte är. För hade de haft någon heder hade de som vet berättat men det har de inte gjort. Jag tror inte de gör sån skillnad på vem offret är, tyvärr.

Anna Svedin, vice chefsåklagare vid Södertörns åklagarkammare och Lukas Molander, gruppchef på grova brott vid Polisområde Stockholm Syd.

”Under att inte fler dog”

Åklagaren menar även att det var ren tur att inte fler dog den natten. Ett av vapnen, en kulsprutepistol av märket Skorpion, klickade.

–  Hade inte den klickat kunde fler ha träffats. Det var ett under att inte fler dog.

En viktig del av åklagarens bevisning mot männen består av krypterade chattar från appen SkyECC där man bland annat diskuterat undanröjande av vapen.

Timmar efter skjutningen i Botkyrka får en av de mordåtalade männens närmsta män frågan vem som ”klippte hon lilla flickan”.

Motfrågan blir om frågeställaren hört något. Denne svarar i en svepande mening som avslutas ”skit i det”.

– Bevisningen är extremt omfattande. Det är därför det tagit så lång tid då vi vävt en sådan tät väv, säger Anna Svedin.

Mordplanerna som redogörs i åtalet spretar åt många håll. Gängledaren har i konstellationer med andra i åtalet försökt eller planerat att döda 11 personer, därtill ”ett antal andra oidentifierade målsäganden”.

Rättegång för hämnden pågår

Samtidigt som åtal väcks för Adrianamordet så är en angränsande rättegång i sin slutfas.

Enligt stämningsansökan besköts en bil i Vällingby med 32 skott från både en pistol och ett automatvapen, den 7 september 2020. Mannen i bilen träffades enbart i armen och överlevde ”mirakulöst” som åklagaren uttryckt det.

Totalt nio personer står åtalade i den rättegången. Rubriceringarna är bland annat mordförsök, anstiftan till– och medhjälp till– samma brott. Motivet ska ha varit att utkräva hämnd för de inblandade som blev beskjutna när Adriana istället träffades och dog.

– Två av de personer som nu åtalats var själva på plats vid mordet på den 12-åriga flickan och blev själva beskjutna, har Ida Arnell, kammaråklagare i den rättegången, tidigare sagt till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln