Finska valet jämförs med Sverige: ”Liknande Tidöpartierna”

Publicerad 2023-04-03

Samlingspartiets Petteri Orpo har två val när han ska bilda regering: Sannfinländarna eller Socialdemokraterna.

Experterna tror på det förstnämnda.

– Det blir en högerkonservativ vändning i Finland, möjligen lite liknande Tidöpartierna i Sverige, säger Lucas Dahlström, korrespondent vid Yle, till SVT.

När den preliminära rösträkningen var klar på söndagskvällen stod det klart att Samlingspartiet blir störst med 20,8 procent av rösterna.

Sannfinnländarna kom tvåa med 20,1 procent. Statsminister Sanna Marins socialdemokrater stannade på 19,9.

Samlingspartiets ledare Petteri Orpo hade redan utropat segern i förtid utifrån tv-bolaget Yles förutsägelse tidigare under kvällen.

– Yles prognos är väldigt träffsäker. Jag var ganska säker och det var därför jag vågade säga detta, sa han.

Petteri Orpo.

Orpo: ”Förhandla med alla”

Enligt finsk praxis får partiledaren för det största partiet uppdrag att bilda regering. Petteri Orpo ville på söndagskvällen hålla alla dörrar öppna.

– I regeringsförhandlingar ska man ju förhandla med alla och försöka hitta en majoritetsbas, sa han.

Experter bedömer att Riikka Purra och Sannfinländarna är hans förstaval.

– Mycket talar för att han bildar en konservativ högerregering tillsammans med Sannfinländarna. En annan möjlighet är att han vänder sig till Socialdemokraterna. Då blir det väldigt stora kompromisser, sa Yles politikreporter Magnus Swanljung till SVT.

Sanna Marin reagerar på resultatet under valnatten.

”Liknande Tidöpartierna i Sverige”

Lucas Dahlström, Norden-korrespondent för Yles svenskspråkiga redaktion, gjorde samma analys i SVT-studion.

– Det blir en högerkonservativ vändning i Finland, möjligen lite liknande Tidöpartierna i Sverige. Sannfinländarna ser väldigt mycket på Sverigedemokraterna i Sverige. De följer deras politik med stram invandring.

Enligt Lucas Dahlström är Sannfinländarna med på Samlingspartiets förslag om åtstramningar för att minska den finska statsskulden. Han säger dessutom att makten i sig lockar Riikka Purri.

– Sannfinländarna är sugna på att sitta i en regering. De är sugna på makt.

I Finland finns ingen blockpolitik motsvarande svensk modell och traditionen att bilda koalitionsregeringar är stark. Men Lucas Dahlström tror inte att Petteri Orpo lierar sig med Socialdemokraterna.

– Det kan vara svårt att regera med Sanna Marin som är en fixstjärna och har lett landet så här länge, sa han till SVT.

Jämförs med Magdalena Andersson

I internationella medier fokuseras bevakningen av det finska valet på hennes förlust snarare än Petteri Orpos vinst. Brittiska The Guardians huvudnyhet på söndagskvällen var att Sanna Marin erkänner sig besegrad. Även BBC hade en liknande rubrik.

Amerikanska Politico jämför med utvecklingen i andra europeiska länder, bland annat Sverige:

”Marins förlust representerar den senaste motgången för den europeiska vänstern med Tysklands Olaf Scholz som är pressad på hemmaplan och Sveriges Magdalena Andersson som röstades bort i valet i september. Danmarks Mette Fredriksson klarade sig kvar i höstas enbart efter en skarp politisk högersväng”.