”Kommunen behöver sätta upp ett galler”

Publicerad 2023-05-22

Föräldrar och barn i Svedala sörjer den flicka som dog när hon föll från ett skoltak.

– Det gör ont i hjärtat. Jag har berättat för mina barn idag att man måste vara försiktig när man leker, säger Mona Sadat.

Samtidigt kräver föräldrar att kommunen säkrar upp skolans tak.

Under måndagskvällen samlades föräldrar och barn vid Kyrkskolan i Svedala för att hedra minnet av den flicka som dog när hon föll från skoltaket. Många hade tagit med sig en blomma eller ett ljus och flera barn hade med sig kramdjur till minnesplatsen.

Svedalabon Mona Sadat är en av de som är starkt berörd av händelsen. Med tårar i ögonen berättar hon att det känns i hjärtat när ett så litet barn dött.

”Det gör ont i hjärtat”, säger Svedalabon Mona Sadat.

– Vi köpte blommor för att hedra flickan. Vi ville visa vår sorg. Det är jättehemskt det som drabbat denna familj, säger Mona Sadat.

Hon tycker att kommunen måste ta sitt ansvar och göra skolmiljön säkrare.

– Man måste bygga något som skyddar så att barnen inte kan klättra upp på taket. Kommunen behöver sätta upp ett galler.

Jenny Amundsen, som bor i Svedala, menar att kommuner runt om i Sverige måste ta ett större ansvar och se över skolmiljöer.

– Det kan inte bara vara i Svedala som det finns låga tak man kan klättra upp på. Det är ett problem man måste ta tag i, säger Jenny Amundsen.

Jenny Amundsen var en av många som tände ett ljus för att hedra den döda flickan.

Hon är en av många i Svedala som vittnar om hur vanligt det är barn och ungdomar är uppe och springer på hustak. Taket vid Kyrkskolan bjuder in till klättring menar hon. Det är lågt nära skolgården och när man väl är uppe där är det lätt att ta sig upp på ett högre tag.

– Min son gjorde det också när han var yngre. Ofta fick man inte veta det förens efteråt. Det är spännande och kanske mysigt och man gör det för det finns inte så mycket annat att hitta på.

Hon tycker det är viktigt att det skrivs om problemet i tidningar så att kommuner och föräldrar får upp ögonen för problemet.

– Vi kanske kan rädda någon annans liv från att klättra på taket.

Med anledning av dödsolyckan på skolan hade kommunledningsgruppen i Svedala ett extra möte på under måndagen.

Fredrik Aksell, utbildningschef, Svedala kommun.

– Vi pratade om att säkerställa att vår information om riskbeteende är tydlig. Vår fastighetsägare kommer också gå över våra skolor och se om det är några ytterligare åtgärder man behöver göra, säger Fredrik Aksell, utbildningschef, Svedala kommun.

Samtidigt påpekar Fredrik Aksell att det är viktigt att föräldrar tar ett ansvar .

– Det är viktigt att man pratar med sina barn. Det handlar inte bara om takklättring utan även om andra riskbeteenden.

Följ ämnen i artikeln