Kräver blixtsnabb lagändring efter skolvåldtäkten i Skåne

Publicerad 2023-10-02

En klasskamrat våldtog Oscar, 11, på skolgården och sedan dess tvingas han möta sin förövare i klassrummet varje dag.

Nu kräver Centerpartiet en ändring i skollagen.

– Det handlar inte om enskilda fall utan det är så att skolor upplever att de inte har stöd i lagen för att kunna hjälpa offren, säger partiets utbildningspolitisk talesperson Niels Paarup-Petersen.

Sedan övergreppet tvingas Oscar, 11, möta sin förövare i klassrummet varje skoldag.

Detta trots att Oscars mamma vädjat till rektorn och skolledningen i kommunen att flytta på den misstänkte eleven.

Nu kräver Centerpartiet att regeringen ändrar skollagen för att förhindra att fler barn hamnar i liknande situationer.

– Att offret förlorar sin skolgång, medan förövaren går kvar är inte acceptabelt. Tittar vi på vilken annan arbetsplats som helst skulle vi aldrig acceptera den här verkligheten, säger Niels Paarup-Petersen, som är partiets utbildningspolitiska talesperson.

Vill ändra skollagen

Elevens övergrepp polisanmäldes av pojkarnas skola – men eftersom att förövaren är under 15 år riskerar han inte att ställas inför rätta.

Samtidigt som utredningen nu ligger hos Socialstyrelsen har ledningen på skolan inte valt att flytta på den misstänkte pojken.

– Ingen ska få sättas i den här situationen. Inte vuxna, men speciellt inte barn som lever med skolplikt, säger Niels Paarup-Petersen.

Han säger att lagen är otydlig.

– I skollagen i kapitel fem står det att rektorer kan flytta elever med hänsyn till trygghet. Men det står inte att man kan flytta elever med hänsyn till offren. Vi måste ändra detta.

Oscar kramar om sin mamma.

”Handlar inte om enskilda fall”

Niels Paarup-Petersen säger att det finns ett mönster kring hur skolor väljer att hantera situationer som i fallet med 11-årige Oscar.

Han säger att det inte handlar om enskilda fall utan att skolor inte känner tillräckligt med stöd i skollagen för att kunna hjälpa utsatta offer.

– Det kan vi inte acceptera.

Han lyfter bland annat ett fall från i våras då en pojke dömdes för våldtäkt mot en flicka i Halland, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Innan domen föll tvingades flickan gå i samma klass som pojken i flera månader.

Vem tycker du är ansvarig för sådana här situationer uppstår?

– Det här är upp till oss politiker som formar lagen. Vi måste göra det tydligt för skolor och rektorer att det är offren som ska skyddas i de här situationerna.

”Föregå riksdagen”

Förslaget om en lagändring lämnades till Utbildningsutskottet i riksdagen för beslut på torsdagen.

Men Niels Paarup-Petersen tycker inte att regeringen ska vänta in utskottet.

– Jag skiter i att regeringen behöver invänta riksdagen. Jag tycker att de ska föregå riksdagen för att kunna vara snabb i den här lagändringen. Vi måste se en förändring nu.

Förslaget röstades ner under utskottets sammanträde. Enligt Niels Paarup-Petersen var det Tidöpartierna som röstade nej till förslaget.

”Det är sorgligt att Tidöpartierna gång på gång vägrar ta tag i nödvändiga ändringar för barnens trygghet i skolan. Att det kanske, eventuellt, någon gång, i framtiden kommer förslag i en utredning som ännu inte är tillsatt räcker liksom inte”, skriver Niels Paarup-Petersen i ett sms till Aftonbladet efter beskedet från utskottet.

Han forsätter:

”Jag vill se handling nu! Bara i år har vi flera exempel på våldtäkter i skolan där förövaren gått kvar och tvingat offret stanna hemma. Det är en helt orimlig ordning!”.

Niels Paarup-Petersen (C) kräver blixtsnabb lagändring.