Misstänkta ryska spioner gripna i Storbritannien

Publicerad 2023-08-15

En finansman och ett kärlekspar misstänks vara ryska spioner, enligt BBC.

Trion kommer från Bulgarien och har bott och verkat i Storbritannien i flera år.

I januari ställs de inför rätta.

Trion, som levt och verkat i Storbritannien under flera år, kunde gripas i februari av Londons antiterror-polis och har suttit frihetsberövade sedan dess.

De anklagas för att ha arbetat för rysk underrättelsetjänst, enligt BBC.

Polisen har kunnat hitta pass, id-kort och andra handlingar för en rad europeiska länder: Storbritannien, Bulgarien, Frankrike, Italien, Spanien, Kroatien, Slovenien, Grekland och Tjeckien.

I januari ska de tre åtalade upp i rätten i London.

Orlin Roussev, Katrin Ivanova och Bizer Dzhambazov.

Bott i Storbritannien i flera år

Den äldsta av dem, Orlin Roussev, 45, anlände till Storbritannien 2009 och jobbade under tre år i en teknisk roll inom finans. Enligt BBC har han en historia av affärer i Ryssland.

På Roussevs Linkedin-profil står det att han ägt ett företag inom signalunderrättelse, som bland annat berör om förhindrandet av kommunikation- eller elektroniksignaler.

Han ska också ha arbetat som rådgivare till bulgariska energiministeriet.

De andra två misstänkta ska enligt tidigare grannar vara ett kärlekspar. Bizer Dzhambazov, 41, ska ha arbetat som sjukhuschaufför och Katrin Ivanova, 31, som laboratorieassistent inom privatvård.

De båda flyttade till Storbritannien för cirka tio år sedan och drev en organisation som hjälpte bulgarer med integrationen i Storbritannien. Paret ska också, enligt bulgariska statsdokument, ha jobbat med att hjälpa utlandsbulgarer med röstning.

Ökad oro för ryska spioner

Antiterror-polisens har de senaste åren ökat bevakningen mot misstänkta statshot och spionage. Framförallt hot som kan komma från Ryssland.

Den höjda orosnivån grundar sig i flera omskrivna händelser de senaste åren som kopplas till ryska underrättelseoperationer i Storbritannien.

Under 2018 försökte ryska agenter utan framgång mörda den tidigare ryska dubbelspionen Sergej Skripal och hans dotter med nervgiftet Novitjok. Senare samma år kunde polisen bekräfta att Novitjok hittats i en parfymflaska efter 44-åriga Dawn Sturgess hittats död.

Följ ämnen i artikeln