Ryska barn ville stoppa kriget – greps med sina mammor

Bilder på barn som uppges vara gripna

Uppdaterad 2022-03-03 | Publicerad 2022-03-02

Flera internationella medier har publicerat bilder på barn som ska ha gripits i samband med en antikrigsmanifestation.

Barnen har plakat med texten ”stoppa kriget” och blommor i händerna.

Enligt tidningen the Telegraph är det polisen i Moskva som gripit barnen tillsammans med deras mammor.

Följ ämnen
Ukraina

Tre barn ska ha gripits av rysk polis i Moskva i samband med protester mot kriget i Ukraina. På bilder, som flera internationella medier publicerat nyligen, syns nedstämda barn som håller plakat och och blommor i sina händer.

De förefaller sitta bakom galler i ett polisbuss och på bilderna syns även polis i samma fordon.

Enligt Daily Mail spreds bilderna av den ryska oppositionspolitikern Ilya Yashin under tisdagen. Bilderna ska föreställa barn i åldern 7 till 11 år gamla. De uppges ska ha varit på väg till Ukrainas ambassad med sina mödrar för att lägga blommor vid ambassaden. Men ska ha blivit gripna tillsammans med sina mammor och tagna i förvar.

Tidningen Telegraph uppger att fem barn ska ha gripits av rysk polis. Däremot har bara tre barn fotograferats i polisbilen.

På bilderna från polisbussen syns en flicka i rosa vinterjacka. Hon har slutit sin vantbeklädda hand hårt om några röda och rosa blommor. Bredvid henne sitter en annan flicka och en pojke. De håller i ett färgglatt plakat mot sina knän med texten ”Nej till krig” mot sina knän.

På bilderna syns även en av flickorna sitta inne på ett poliskontor med en kvinnlig polis. På polisens bord syns flera färgglada plakat med texten ”nej till krig”.

Det finns även en videofilm med en av flickorna. I den tittar hon gråtandes ut genom gallret och säger ”Jag förstår inte. Varför sitter vi här?”.

Den ryska oppositionspolitikern Ilya Yashin kommenterade bilderna på sociala medier med avsky och förespådde att propagandamaskinen i Kreml kommer skylla på barnens föräldrar och att föräldrarna har gjort fel som blandat in barnen i politik.

The Telegraph uppger att uppemot 7 000 personer ska ha gripits i samband med antikrigsprotester i ryssland sedan den 24 januari. Enligt tidningen ska barnen på bilderna och deras mammor ha släppts efter förhör.