Kanadas udda drag: ”Rättade” ryska brevet

Publicerad 2022-03-20

En rysk diplomat har fått kanadensisk feedback på sitt FN-brev.

Med röda pilar, överstrykningar och kommentarer ifrågasätts innehållet.

”Tack för ert brev, Ryssland. Vänligen beakta våra förslag på ändringar nedan”, skriver Kanadas FN-representation på Twitter.

Följ ämnen
Ukraina

I ett tre sidor långt dokument som skickats till FN söker Rysslands FN-ambassadör Vasily Nebenzya stöd för att hjälpa civila i Ukraina.

Kanada har gått igenom brevet och publicerat en reviderad variant på Twitter som blivit viral.

”Det tog 30 minuter. Ett utkast sen publicering. Inget fram och tillbaka med huvudkontoret. Målet med det här var att vara transparent med uppenbar rysk desinformation de skickat till alla FN-medlemmar”, skriver Anthony Hinton, som arbetar för Kanadas FN-representation, på Twitter.

Hela dokumentet är nerklottrat med röda anmärkningar. Kanada ifrågasätter bland annat ett påstående om att Ryssland är oroliga över invasionen i Ukraina och skriver: ”lägg till: som vi orsakat”.

Kanade skickade tillbaka rysslands brev till FN med rättningar.

Sverige står bakom ändringarna

Nebenzya skriver också att hans kollegor i väst politiserar den humanitära katastrofen. Kanadas har strukit över påståendet och skrivit ”Tror ni att FN-samfundet tror på något av det här? Snälla förklara”.

Tweeten har hyllats av FN-representanter över hela världen. Däribland Sveriges.

Sverige står bakom alla ändringar. Ryssland är angriparen. Ryssland har orsakat omfattande mänskligt lidande i Ukraina. Ryssland måste avsluta detta omotiverade krig”, skriver Sveriges FN-konto.

Ryssland avfärdar brevet som ”barnsligt” och säger att det visar västs russofobi.