Trafikverket: E22-kaoset svårt att förhindra

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-01-04

Igenkorkningen av E22 som ledde till att tusentals människor satt fast i kylan i många timmar utan hjälp var svår att förhindra, enligt Trafikverket.

– Det är den klimatförutsättning vi har i Sverige, säger presschef Bengt Olsson.

Hur kunde det gå så här illa?

– Det är en komplex fråga. Det här är inte något som en myndighet kan lösa innan snö och vind har börjat dra in och få effekt. Var exakt det ska slå till någonstans vet ingen i förväg. Vi hade dialog med SMHI och gick ut både via radio och tv och talade om att nu blir det problem – var försiktiga, fundera på om ni ska ge er ut.

– Sedan inträffade den här olyckan på E22 då en lastbil lade sig och spärrade av hela vägen. Det som händer då är att det kommer andra trafikanter som tycker att det funkar bra att köra, men så blir de stående bakom. Med den snön och halkan som fanns gick det inte att få bort lastbilen. Det fylldes på och blev raskt en lång, lång kö och ingen av dem som fastnat kunde komma av sedan.

Kunde man inte ha spärrat av trafiken och hindrat att allt fler fastnade?

– Det är många tillfartsvägar som leder till E22:an. Det är inte en väg det handlar om att stänga av, utan i så fall är det en halv region. Att göra det så där pang bom är en utmaning. Vi har inte jobbat på det sättet tidigare i Sverige.

Ovanlig händelse

Hur ovanlig är den här händelsen?

– Jag har varit med om det fyra gånger i Sverige sedan 2010.

Hade ni inte kunnat sätta in fler plogbilar?

– Det fanns inte en plogbil som kom fram i det här området. Det är polis och räddningstjänst som först försöker nå de här fordonen och försöker dirigera trafiken. De blir våra ögon och öron i hanteringen av det. De operativa besluten tas av insatsledaren i räddningstjänsten.

Ska man då bara säga att ”det här är sådant som händer”?

– I vårt land är det vinter och jag tror att det finns en ovana vid att det kan bli så här besvärligt väldigt snabbt. Vi har kollektivtrafik som tjorvat till sig väldigt mycket tidigare. Den hanterar vi i dag, genom att vi inte släpper iväg trafik som riskerar att köra fast någonstans ute på linjen.

– På vägsidan är det inte lika ofta sådana här saker händer. Men det är en svårighet – vi får inte tag i dem som sitter bakom ratten, utan det är privatpersoner eller yrkesverksamma som tar sina egna beslut där och då.

Saltet bet inte

Vad var det som var så speciellt med vädret i det här fallet som gjorde att det gick så illa?

– Det är kombinationen av hård vind och kraftigt snöfall, plus att vägen under natten hade frusit till och saltet inte hade börjat fungera ordentligt på vägen. Det var väldigt halt och väldigt mycket snö och när plogbilarna hade plogat en gång så yrde det igen kvickt och var lika mycket snö igen.

Du menar alltså att det inte är någon som gjort något fel här?

– Det blir säkert saker vi måste lära oss av det här, inte minst samordningen mellan de myndigheter som är satta att jobba med den här krissituationen.

Följ ämnen i artikeln