Bryter tystnaden om tystnaden: ”Fick en blackout”

Publicerad 2022-11-12

Han utmålades som arkitekten bakom chockhöjda politikerlöner och tystnade i 26 sekunder under en intervju.

Nu tar Staffan Tjörnhammar (M) bladet från munnen.

– Det har varit väldigt jobbigt, säger Norrtäljepolitikern till SVT Stockholm.

Lokalpolitikern Staffan Tjörnhammar (M) har den hårda vägen fått erfara att all publicitet inte är bra publicitet.

Det började med mandatperiodens första kommunfullmäktigemöte i Norrtälje där det nya högerstyret klubbade igenom en rejäl höjning av politikerlönerna. Ett förslag som varken beretts och eller förankrats ordentligt.

Det utlöste en kritikstorm.

Ledaren för det nya styret, kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M), pekade på partikollegan Tjörnhammar som arbetat med förslaget.

När Tjörnhammar, i en intervju med SVT, fick frågan om pengarna inte kunde göra bättre nytta på annat håll uppstod ett stycke mediehistoria.

Det dröjde nämligen 26 sekunder innan han fick ur sig ett svar på frågan. Episoden blev snabbt till en meme. Den spreds som en löpeld på sociala medier. Tjörnhammar gick mer eller mindre under jorden i två veckor.

Fram tills nu.

– Den tråkiga sanningen är att jag inte tänkte på någonting. Jag kunde inte samla mina tankar. Jag fick en blackout. Vi var inne på arbetstimme 13 och hade jobbat i högt tempo länge, säger han till SVT Stockholm om den uppmärksammande intervjun.

Fått många hatmejl

Som en konsekvens av den politiska röran har Staffan Tjörnhammar (M) valt att sluta som heltidspolitiker. Han lämnar sina uppdrag som kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Intervjun och uppmärksamheten som följde beskriver han som tuff. M-politikern har bland annat fått en mängd hatmejl.

– Det var faktiskt fruktansvärt. Framför allt i början. Alla hån som kom. Det var så många som ville trycka upp det i ansiktet på mig. Det gjorde mig oerhört sorgsen. Som politiker måste man vara hårdhudad, fast nåt sånt här kan man inte förbereda sig på, säger Tjörnhammar till DN.

Vad väntar då härnäst?

– På måndag ska jag nog städa. Det har blivit lite eftersatt den senaste tiden, säger Tjörnhammar till DN.

”Många saker som gått fel”

En dag efter beslutet i kommunfullmäktige valde kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) att backa.

”Det gick för fort och jag har kommit till slutsatsen att beslutet behöver göras om” skrev han till Aftonbladet.

Drummond är självkritisk till hur han agerat i frågan – men har beslutat sig för att sitta kvar på sin post.

”Det är många saker som gått fel och flera personer som bär ansvar, inte minst jag själv. Det borde förankrats ordentligt med såväl majoritet som opposition” skriver han i ett uttalande.

Frågan om politikerarvodena ska nu diskuteras av alla partier i kommunen. Från styrets sida är förhoppningen att ett nytt beslut ska kunna fattas på årets sista kommunfullmäktige den 19 december.

Följ ämnen i artikeln