Giovanni, 19, dödades i Vasastan: ”Han låg där och var död och jag var hans mamma”

Publicerad 2023-09-15

Giovanni blev 19 år.

I onsdags kväll sköts han till döds med flera skott i Vasastan i Stockholm – ett år efter att hans mamma diskuterat gängvåld med statsministern.

– Han var så liten, han har inte fått leva sitt liv, säger hans mamma.

Vid 21-tiden i onsdags såg flera personer när en ung man öppnade eld på Vanadisvägen i centrala Stockholm.

Måltavlan för skottsalvorna var 19-årige Giovanni.

Gärningsmannen flydde efter att ha försökt skjuta ett sista skott på nära håll, men hindrats av att vapnet klickade.

I stället rusade flera personer till Giovannis undsättning och försökte rädda hans liv.

– De sköt honom i hjärtat. På sjukhuset försökte de rädda honom, de försökte laga hjärtat. Det gick inte, säger Giovannis mamma.

Strax efter skjutningen kontaktades hon av polisen. Hon kördes till sjukhuset där hon mötte upp familjen. Då var Giovanni redan död.

– När jag kom till sjukhuset var det poliser överallt. Utanför, inne i entrén och på alla kanterna. När vi kom dit fick jag gå in i ett rum och vänta på att gå in till min son.

– Jag fick inte se kroppen, bara ansiktet. Jag fick inte röra honom för de skulle göra en sån polismedicinutredning. Han hade sina ögon öppna med sina långa ögonfransar. Han hade blod i ansiktet och en sån tub i munnen efter att de försökt rädda hans liv.

Giovannis mamma vill berätta, och gråter under samtalet.

Det finns en människa bakom varje offer, säger hon. Det finns en historia bakom varje skjutning och en sörjande familj.

Hela natten mot torsdagen och under hela dagen grät de tillsammans. Fyra pastorer från familjens kyrka stöttade dem i hemmet där många samlades.

Giovannis mamma måste nu ordna med begravning.

– Han låg där och var död och jag var hans mamma.

”Känns som han är kvar i livet”

Enligt poliskällor kopplas mordet på Giovanni till den pågående våldsvågen i gängmiljön. Giovanni var dömd för narkotikabrott, men efter att ha spenderat senaste året på Sis-hem ska han ha försökt vända på livet, säger hans mamma.

– Han har gjort sina misstag, men han har blivit utnyttjad. Han har svårt att säga nej. På Sis skulle han ta tag i sig själv, han gick klart skolan och i oktober skulle han börja ta körkort. Han hade kommit in på en skola för att bli VVS-montör.

Giovannis mamma har läst medieuppgifter som gjort gällande att sonen haft kopplingar till den kriminella miljön, och arbetat i förlängningen åt Kurdiska räven. Hon tror själv inte att det är sant, och menar att sonen försökt ta sig från den kriminella miljön – och lyckats.

Sista gången hon fick träffa honom var förra veckan.

– Han var här och lekte med min lilla dotter och de skrattade jättemycket tillsammans. Vi gick i skogen och de lekte med kottar och de gick tillsammans och höll i hand.

Hon filmade stunden mellan syskonen och kollar nu på klippet om och om igen.

– När jag ser på filmen känns det som att han är kvar i livet, men det är han inte.

Giovanni fick lämna Sis-hemmet nyligen och har sedan dess sommarjobbat åt kommunen med att plocka ogräs och vattna blommor.

– Han var jätteduktig och skötte sig och var i tid varje dag och har varit drogfri. Han ville så mycket. Han hade köpt biljett för att gå och se Morad. Han hade aldrig varit på konsert, och nu fick han aldrig gå på konsert.

I onsdags pratade hon med Giovanni tidigare på dagen. Då skulle han iväg och köpa frukt, sen skulle han till sitt hem i en Stockholmsförort och spela Playstation. Istället sköts han till döds inne i city.

Pratade gängvåld med statsministern

Varför han sköts är oklart, och av vem är inte heller känt.

”Ingen är gripen. Vi kollar på om det kan finnas koppling till gängmiljö. Det är för tidigt att säga något om motivbilden. I övrigt fortgår utredningen”, skriver polisen om läget i utredningen.

Giovannis mamma träffade förra året dåvarande statsminister Magdalena Andersson under dennes valturné och fick då chans att ställa frågor om hur gängkriminaliteten skulle bekämpas.

Nu vill hon träffa henne igen.

– Jag vill träffa Magdalena Andersson och Ulf Kristersson. Jag vädjar till regeringen att de ska lyssna till mig. Jag vill veta vad de ska göra för att hjälpa andras barn. Jag vill veta hur polisen och myndigheterna jobbar för att stoppa mord.

Värst är när Giovannis mamma tänker på hur skräckslagen sonen varit när skjutningen inträffade.

– När de sköt honom, den smärta och rädsla han måste känt. Men jag förlåter de människorna som skadat mitt barn, gud får se till rättvisan och polisen får ansvara för det juridiska.

Mordet skedde i Vasastan onsdag 13 september.
Victor Stenquist

Följ ämnen i artikeln