5 punkter om terrordådet i Bryssel

Uppdaterad 2023-10-18 | Publicerad 2023-10-17

Två svenskar har skjutits till döds och ytterligare en svensk har skadats i ett terrordåd i centrala Bryssel.

Dådet har skett drygt 1,5 timmar innan Sverige EM-kvalspelade mot Belgien.

Här är fem punkter om det som hänt.

1. Personer i landslagströja skjutna

På måndagskvällen avlossade en man flera skott på en gata i centrala Bryssel i Belgien. Två svenska män iklädda svenska landslagströjor, som satt i en taxi, träffades av de första skotten.

Därefter gick gärningsmannen in i entrén till ett bostadshus och sköt ytterligare en svensk man.

Två av männen, som var i 60- och 70-årsåldern, dog. Den tredje mannen, som är i 70-årsåldern, skadades allvarligt. Han vårdas nu på sjukhus.

Skjutningen inträffade bara fem kilometer från fotbollsarenan där Sverige EM-kvalspelade mot Belgien.

2. Matchen avbröts

EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige blåstes i gång en och en halv timme efter dådet, vilket väckte starka reaktioner.

I halvtid meddelade svenska landslagsspelarna med lagkapten Victor Nilsson Lindelöf i spetsen att man vägrade fortsätta spela av respekt för offren.

Matchen avbröts och de svenska supportrarna blev sittande på arenan till långt efter midnatt i väntan på att polisen skulle kunna evakuera dem till en säker plats.

3. Terroristens koppling till Sverige

Den misstänkta skytten identifieras som Abdesalam Lassoued. Han är tunisier, 45 år och hemmahörande i Bryssel-förorten Schaerbeck.

Den misstänkte mannen publicerade kort efter dådet en video på Facebook där han uppgav att han är en krigare för terrorsekten IS.

Han ska ha fått avslag på en asylansökan – och ha varit känd av underrättelsetjänsten sedan tidigare för att ha radikaliserats, enligt lokala medier.

Statsminister Ulf Kristersson sa på en pressträff på tisdagen att gärningsmannen tidvis har vistats i Sverige, men att han inte varit känd för svensk polis.

Någon gång mellan åren 2012 och 2014 ska Abdesalam Lassoued ha suttit i svenskt fängelse.

4. Motivet och jakten på terroristen

På filmer på terrordådet syns gärningsmannen som bär en orange reflexjacka, vit hjälm och skjuter med ett automatvapen. Han hörs också ropa ”Allahu Akbar” när han kör iväg på en moped.

Enligt belgiska myndigheter attackerade han sina offer just för att de var svenskar..

Under tisdagsmorgonen sköts mannen ihjäl av polisen på ett kafé i Bryssel.

5. UD:s uppmaning till svenskar

Det svenska utrikesdepartementet uppmanade svenskar i Bryssel uppmanas vara vaksamma, ta kontakt med sina anhöriga och hålla sig uppdaterade på Sweden abroad.