C: Låt 18-åringar köpa alkohol på Systemet

Niklas Svahn/TT

Uppdaterad 2023-10-02 | Publicerad 2023-10-01

Ungdoms- och studentförbunden har drivit på i frågan om sänkt alkoholgräns. Här Cuf-ordförande Caroline von Seth på helgens stämma i Örebro.

Centerpartiet har beslutat att åldersgränsen för att köpa alkohol på Systembolaget bör sänkas från 20 till 18 år.

Och Systembolagets monopol ska fortsatt värnas.

I dag gäller 20-årsgräns på Systembolaget men C vill nu att gränsen sänks.

Rent konkret blev beslutet på partistämman i Örebro att både ”åldersgränsen för servering och köp av alkohol bör vara identisk med myndighetsåldern på 18 år.”

Det är en fråga som ungdoms- och studentförbunden drivit och partistyrelsen ställde sig bakom förslaget.

– Man får som 18-åring alltså köra stridsvagn, skjuta men inte köpa alkohol, sade Melinda Prick, centerpartist från Växjö.

Men flera av talarna i debatten var emot. Alkoholdebuten måste skjutas upp, inte tidigareläggas.

– Vi har åldersgränserna som ett skydd. Det handlar om hjärnans mognad och erfarenhet, sade Kerstin Sjöberg, centerpartist i Norrköping.

C- stämman sade nej till att riva upp Systembolagets monopol. Motförslagen var att antingen avskaffa monopolet eller gå över till ett licenssystem. Där var majoriteten tydlig.

Ett annat beslut på Centerstämman var att verka för en ny föräldrabalk så att barn ska kunna ha fler än två vårdnadshavare.

Omröstningen i frågan blev mycket jämn och fick tas om flera gånger. Bland annat på grund av röstningshaveri och att någon påstods ha röstat på en annan surfplatta än sin egen.

Om föräldrabalken ändras ska påverkan på föräldraförsäkring, barnbidrag och liknande system utredas så att förändringen inte gynnar så kallade stjärnfamiljer i strid med systemens avsikter, enligt C.

Följ ämnen i artikeln