Tyskarna ska vädra bort viruset

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2020-10-05

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel är en varm anhängare av frisk luft, något som nu ska användas som ett vapen för att bekämpa spåridning av det nya coronaviruset inomhus.

Öppna ett fönster! Uppmaningen till tyskarna kommer från förbundskansler Angela Merkel.

Ett billigare och effektivare sätt att bekämpa coronaviruset inomhus finns inte, säger hon.

Tyskland ska uppdatera regeringens virusriktlinjer som hittills förkortats AHA (avstånd, handhygien, ansiktsmask). Till denna akronym vill nu regeringen även lägga till ett C som står för den covidvarnings-app som lanserats, samt ett L som står för lüften, det vill säga vädra.

Ett billigare och effektivare sätt att bekämpa coronaviruset inomhus än att öppna ett fönster finns inte, ska förbundskansler Angela Merkel ha sagt, enligt medier i Tyskland.

Varje kvart

"Regelbunden vädring av alla privata och offentliga i rum kan drastiskt minska smittspridningen", står det i den förklarande texten till regeringens rekommendation.

Samtidigt har en av landets mest prominenta virologer, Christian Drosten, ägnat ett helt avsnitt av sin mycket populära podd åt ämnena Luftverdünnung samt Luftbewegung, vilket kan översättas luftutspädning respektive luftrörelser.

Enligt experterna bör rummen vädras var 15:e till var 20:e minut i fem minuter under höst och vår, och under tre minuter på vintern.

Tysk nationalsport

Till saken hör att vädring är något tyskar redan ägnar sig åt i en helt annan omfattning än andra nationaliteter.

– Ett typiskt scenario i Tyskland är att någon öppnar ett fönster på ett kontor eller ett tåg, varpå någon börjar klaga på att det drar, vilket också är typiskt, och insisterar på att det stängs. Det är anledningen till att så många tyskar bär scarfar, säger grundskoleläraren Helen, som inte vill uppge sitt efternamn, i Köln, till brittiska The Guardian.

En orsak till denna besatthet är att många tyska bostadshus helt saknar ventilation. I hyreskontrakten finns därför ofta klausuler där hyresgästen förbinder sig att vädra regelbundet, för att på så sätt undvika dålig lukt och mögel.

PODD Då kan ett vaccin vara redo

Aftonbladet Daily pratar med samordnaren Richard Bergström.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen