Rasmus Gozzi försvarar sin strypsex-låt: ”Är ingen expert”

Publicerad 2024-06-14 21.08

Rasmus Gozzi.

Strypsex-fenomenet har letat sig in i populärkulturen.

Det kan vara en av anledningarna till att strypsex ökat, menar forskaren och rättsläkaren Catherine White.

– Viss påverkan har ju musik, säger artisten Rasmus Gozzi som ligger bakom låten ”Strypsex i mitt garage”.

Skiter i vad psykologen sa
Jag vill ha hårda tag, ge mig strypsex i ditt garage
För det kommer inte bli nå rave du ska strypa mig
Ge mig strypsex i ditt garage

Så lyder refrängen i låten ”Strypsex i ditt garage”, gjord av artisten och musikproducenten Rasmus Gozzi.

Den kontroversiella låten, som kom 2021, klättrade snabbt upp på Spotifys topplistor och har miljontals lyssningar.

Rasmus Gozzi säger till Aftonbladet att han är skeptisk till att hans musik skulle ha påverkat till att strypsex blivit vanligare.

– Den populariteten har vuxit fram långt innan min låt, men viss påverkan har ju självklart musik.

Han berättar att låten kom till i samband med att det var stor uppmärksamhet kring strypsex.

– Det var någon kampanj emot det. Låten handlar om en tjej som sjunger om sina sexuella fantasier. Men låten är fiktiv. Jag har blivit väldigt ifrågasatt och vill vara tydlig med att låten inte på något sätt ska sätta någon i fara.

”Handlar om kommunikation”

Hans uppfattning är att strypsex är relativt vanligt, även bland unga.

– Men jag är ingen expert på strypsex i sig. Så länge strypsex sker under kontrollerade former och inte utsätter någon för fara så är det upp till var och en vad de vill göra. Samtycke är viktigt och ingen ska bli skadad eller fara illa och behöva sätta livet till.

– Det är en jäkla skillnad mellan att inte kunna andas överhuvudtaget eller om det är något man kommer överens om. Det handlar om kommunikation, säger Rasmus Gozzi.

”Så länge strypsex sker under kontrollerade former och inte utsätter någon för fara så är det upp till var och en vad de vill göra”.

Rättsläkaren och forskaren Catherine White är Storbritanniens främsta expert på strypvåld och medicinskt ansvarig för ”Institute for addressing strangulation”.

Hon menar att anledningen till att strypsex ökat beror på en kombination av olika saker. Förutom att porren blivit hårdare har strypsex normaliserats i populärkulturen.

– Under covidpandemin publicerade ett kvinnomagasin en artikel i stil med, “Vill du hetta upp ditt sexliv – testa strypsex.“. Det finns ju även en hel del tv-serier där strypsex normaliseras, exempelvis serierna Idol och Euphoria, säger White.

– Unga personer matas med det här via sociala medier och sångtexter och tv-serie. De tror att det är vanligt, att det hör till.

”Finns inget säkert sätt”

När det gäller ungdomar som utövar strypsex tros ibland anledningen vara en annan, menar rättsläkaren och forskaren Catherine White.

– Många unga vill nog inte göra det men killarna tror att det förväntas av dem och tjejerna tror att de måste gå med på det för att inte verka tråkiga.

Catherine White är dock tydlig.

– Det finns inget säkert sätt att utöva strypsex på.

Följ ämnen i artikeln