Smittan ökar snabbt i Norge – nya restriktioner kan komma

Publicerad 2021-12-13

Smittspridningen av covid-19 ökar snabbt i Norge.

Folkehelseinstituttet bedömer att man om tre veckor kan få uppemot mellan 90 000 och 300 000 fall per dag om pandemin inte bromsas.

En presskonferens kommer hållas på måndagskvällen där nya restriktioner väntas.

Smittosituationen i grannlandet är mycket dyster.

Om man räknar bort små länder i Europa som Andorra, Färöarna och San Marino har Norge just nu den kraftigaste ökningen av smittofall av covid-19 i regionen, rapporterar norska NRK.

Under förra veckan, från tisdag till fredag, slog Norge sitt eget smittorekord varje dag.

Toppen kom i fredags då över 5 400 personer bekräftades smittade.

Oslo 2020.

Kan bli ännu värre

Dessutom är antalet som vårdas på sjukhus med smittan just nu det högsta sedan pandemins start.

Totalt vårdades i går 331 personer med covid-19 på sjukhus i Norge. Av dem fick 106 personer intensivvård, och 58 personer låg i respirator.

Och risken finns att det kan bli ännu värre, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en ny riskrapport:

”I ett preliminärt scenario räknar vi med att det om tre veckor kan bli uppemot 90 000 och 300 000 fall per dag och 50 till 200 inläggningar per dag om åtgärderna inte bromsar epidemin avsevärt”, skriver FHI.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

Krävs betydande åtgärder

Myndigheten påpekar att det krävs betydande åtgärder för att minska trycket på sjukvården, särskilt om den vanliga säsongsinfluensan kommer att slå till senare i vinter.

”Vaccination minskar risken för ett allvarligt förlopp även med omikronvarianten, även om skyddet mot att bli smittad minskar”, skriver FHI också.

Just omikronvarianten bedöms snart vara den dominerande i landet, står det också i rapporten. ”Detta kommer att ge en betydligt ökande smittspridning”, konstaterar myndigheten.

Varianten mer än fördubblades i landet mellan förrförra och förra veckan visar myndighetens siffror.

”Omfattande restriktioner”

Under förmiddagen träffades FHI och den norska regeringen för att diskutera nya möjliga åtgärder för att stävja smittspridningen.

Camilla Stoltenberg, direktör på FHI, fick frågan av Verdens Gang om ifall den norska julen är inställd på grund av den ökade smittspridningen i landet.

Hon svarade att den inte är inställd, men att den blir annorlunda även i år.

Stoltenberg berättade också att myndigheten föreslagit flera åtgärder mot smittspridningen.

– Vi har behov av omfattande restriktioner, sa hon till VGTV.

Regeringen har uppgett att man kan komma med besked om nya restriktioner redan under kvällen.

Klockan 20.00 kommer Norges statsminister Jonas Gahr Støre att hålla en presskonferens där de nya restriktionerna väntas tillkännages.

Han säger till nyhetsbyrån NTB att varianten ändrar spelreglerna och att kapaciteten i vården måste skyddas, skriver TT:

– Situationen är allvarlig. Smittspridningen är för hög. Och vi måste införa åtgärder för att begränsa den utvecklingen.