Våg av molotovattacker mot ryska värvningskontor

Publicerad 2022-06-10

Sedan kriget startade har arméns värvningskontor i Ryssland attackerats om och om igen.

Attentatsmännen filmade själva en av händelserna. Båda greps senare.

Hittills har 14 värvningskontor satts i brand med molotovcocktails.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

I den knappt två minuter långa filmen från den sibiriska staden Nizjnevartovsk slänger en man iförd luvtröja sju brinnande molotovcocktails genom fönstren i ryska arméns lokala värvningskontor, som börjar brinna.

Händelsen inträffade klockan 03:20 på natten den 4 maj. Både attentatsmannen och mannen som filmade händelsen greps en vecka senare.

Totalt har 14 molotovattacker mot värvningskontor inträffat runtom i Ryssland sedan invasionen av Ukraina inleddes den 24 februari. Den första attacken skedde i Moskva-området den 28 februari, den senaste i en liten by i delrepubliken Udmurtien den 21 maj.

Hittills har ingen skadats i attackerna.

I söndags rapporterade Telegram-kanalen Baza att två män gripits, misstänkta för olika molotovattacker.

Tidigare har flera andra gripanden skett, bland annat av en man som var berusad när han gjorde attentatet. Vid ett annat tillfälle greps två 16-åriga pojkar, som uppgav att de gjort attacken mot värvningskontoret i Tjerepovets den 8 maj på beställning och att de fått 30 000 rubel (motsvarande 4 500 kronor) för dådet.

Attackerna har bland annat inträffat i Omsk, Jaroslavl, Voronezj och Volgograd, uppger den ryska exiltidningen The Insider.

Den 4 maj slängde en luvförsedd man in sju molotovcocktails i Nizjnevartovsks värvningskontor. Han greps senare.
Värvningskontoret i Jasnogorsk utsattes för en molotovattack den 31 maj.