Trumps första deal – räddar jobb på fabrik

Uppdaterad 2018-02-22 | Publicerad 2016-12-01

NEW YORK. Donald Trump har gjort sitt första officiella besök efter valvinsten.

Han förhandlade för att rädda över tusen jobb på en luftkonditioneringsfabrik i Indiana.

Nu hotar han företag som planerar att lämna USA.

– Det kommer att bli mycket, mycket dyrt, säger Trump i ett tal.

Donald Trump träffar fabriksarbetare.

Luftkonditioneringsfabriken Carrier i Indianapolis, Indiana, fick beskedet att 2000 jobb skulle flyttas till Mexiko, för att spara pengar. En anställd blev intervjuad av lokala medier om flytten och att Trump lovat att jobben skulle stanna kvar, berättade blivande presidenten från scen.

Detta hade Trump glömt bort att han lovat, men tog genast tag i saken när han såg intervjun på nyheterna. Den blivande presidenten lyfte luren och ringde företagsledningen och började att förhandla, säger han själv.

Första officiella besöket

Nu kommer minst 1000 jobb på fabriken att bli kvar i USA. I dag besökte Trump och blivande vicepresidenten Mike Pence fabriken.

– Så många jobb försvinner från vårt land, vi kan inte låta detta hända vårt land, säger Donald Trump vid podiet på Carrier.

– Minst 1100 personer kommer att få behålla sitt jobb här på Carrier, det är så bra.

Donald Trump gick hårt åt företagen som planerar att flytta sin produktion utomlands.

– Lämna inte USA. Om ni gör det kommer det att bli höga skatter vid gränsen. Det kommer dessutom vara en väldigt stark gräns för övrigt.

Han säger att man ska sänka företagsskatten från nuvarande 35 procent till 15 procent.

– Det kommer inte att finnas någon anledning för företagen att lämna numera. Och för dem som försöker lämna – det kommer att bli väldigt stora konsekvenser.

Trump tog också upp muren mot Mexiko.

– Folk frågar: ”Ska han verkligen bygga muren?” Ja, det ska vi. Det kommer att finnas dörrar, men man ska komma igenom dem lagligt.

”Vi är så tacksamma”

Även Mike Pence, som Trump valt till vicepresident och är Indianas guvernör, var med på fabriken. Det är deras första officiella besök efter valet, förutom besöket i Vita Huset hos Obama.

– Vi är så tacksamma att vår tillträdande president har valt att engagera sig här. Det är en stor dag för arbetarna, säger Mike Pence.

– Idag vann USA och vi har Trump att tacka.

Ikväll påbörjar Trump sin ”Thank you”-turné i närliggande Cincinnati, Ohio.