16-åring begärd häktad för skolhot

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-12

rektorn hotades Här på Enskede gårds gymnasium mordhotades rektorn. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

16-åringen har sedan i torsdags förra veckan suttit frihetsberövad för att ha riktat hot mot rektorn på sin skola Enskede Gårds gymnasium i södra Stockholm.

I dag begärdes han häktad.

– Han begärs häktad, misstänkt för stämpling till mord alternativt olaga hot, säger Catharina Nordin, stationsbefäl på Söderortspolisen.

Häktningsförhandlingen kommer att hållas i kväll eller senast i morgon bitti. Pojken är på på sannolika skäl misstänkt för stämpling till mord, alternativt olaga hot, grovt brott, står det att läsa i häktningsframställan.

En 17-årig pojke som också misstänks delaktig i att ha planerat att mörda rektorn på Enskede Gårds gymnasium i södra Stockholm slapp på söndagen att sitta anhållen och togs i stället om hand av de sociala myndigheterna.

Särskilda regler för unga

Sara Melmhester är åklagare i ärendet.

Kommer 16-åringens låga ålder påverka hanteringen av ärendet?

– Ja, det gäller ju en del särskilda regler för underåriga. Framför allt finns det ett krav om att bedriva förundersökningen extra skyndsamt. Det är ett krav som åligger oss och det är den viktigaste frågan, säger hon till aftonbladet.se.

Vad riskerar han för straff om han döms för brottet han är misstänkt för?

– Det kan jag inte uttala mig om alls i nuläget. Det är för tidigt i förundersökningen för att kunna säga vad en fällande dom skulle kunna leda till. Men det finns ju särskilda straff för unga personer.