Självkritisk Björklund om Alliansens misslyckande

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Lotte Fernvall

FP-ledaren Jan Björklund är självkritisk och menar att Alliansen borde ha gjort mer för integrationen.

En stor del av skulden lägger han på Moderaterna som vägrade att förändra arbetsrätten – av rädsla för att stöta sig med facken.

– Priset för det är att väldigt många människor har hamnat i ett utanförskap i dag, säger han.

På fredagseftermiddagen gästades Aftonbladet-tältet av Jan Björklund. FP-ledaren och den före detta utbildningsministern frågades ut inför sitt tal på söndag.

Han var mycket självkritisk i en rad frågor. Att så många röstade på SD i riksdagsvalet kallade han för Alliansens största misslyckande.

– Vi lyckades inte tillräckligt bra med jobben och integrationen.

Nästa gång vi får makten måste vi vara djärvare i att liberalisera

arbetsmarknadspolitiken, sa han bland annat.

Efteråt utvecklade han sina ståndpunkter.

Liksom hans partikamrat Birgitta Ohlsson, som var EU- och demokratiminister i Alliansen, menade han att Moderaterna bär en stor del av skulden för misslyckandet med integrationen. Då leddes partiet av före detta statsminister Fredrik Reinfeldt.

Högt pris

Björklund lyfte särskilt fram moderaternas ovilja att förändra arbetsrätten för att få till stånd enklare jobb med lägre lön. Både FP och C ville se en sådan förändring men Alliansens största parti satte stopp.

– De ville inte hamna under kanonad från LO och arbetarrörelsen. Man ville inte ha den konflikten. Det är bara det att priset för det är att väldigt många människor har hamnat i ett utanförskap, säger han.

Så du menar att Moderaterna, som här i Almedalen har fokuserat på det nya utanförskapet, rår för en hel del av det själva?

– Vi har alla ett ansvar i detta. Jag tycker att flera av reformerna som M nu pratar om borde vi ha gjort redan då, säger han.

Publicerad: