Färre svenskar har råd att köpa hus

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-12-06

men villapriserna står sig

Villapriserna står sig hyfsat, medan bostadsrätterna sjunker i hetaste regionen, Stor-Stockholm.

Samtidigt får allt fler allt svårare att få ihop ekonomin till villaköpet – även om man faktiskt kan villafynda på många orter.

Svårt få råd till hus Svenskarna har inte lika stor köpkraft när det handlar om att köpa hus. Det visar Boindex som presenterades i dag.

Detta framgår av ny statistik från dels Mäklarsamfundet, dels Föreningssparbanken som kvartalsvis tar fram ett så kallat boindex. Det speglar om hushållen har råd med sina villaköp.

Mäklarsamfundet gör månadsvisa enkäter för att kolla bostadsmarknaden. Under november noterades en ökad efterfrågan och totalt är det, på årsbasis, en svagt stigande prisutveckling för både villor och bostadsrätter.

Priserna stiger i Göteborg

Om man kollar enbart november har villapriserna backat med tre procent jämfört med högsta nivån, i augusti. Men ser man till hela året är prisökningen fyra procent.

Som Aftonbladet visat under flera månader är det nedåt för bostadsrätter i Stockholmsregionen, vilket till beror på en stort utbud av nybyggda dyra borätter samt att många före detta hyreslägenheter i nybildade bostadsrättsföreningar snabbt kommer ut till salu.

I Göteborg ökar priserna fortfarande, medan Malmö har uppgång endast i centrala delarna.

För landet som helhet är ökningen i städerna åtta procent, på landsorten bara en procent.

Köpkraften minskar

Boindex visar att majoriteten av de 27 kommuner som är med i statistiken får minskad köpkraft för huset.

Piteå, Skellefteå, Västervik, Sundsvall och Kalmar visar största husköpskraften.

Minsta köpkraften har hushållen i Stockholm, Uppsala, Malmö Göteborg, Helsingborg och Linköping. Det är första gången Linköping hamnar under det index som visar att man definitivt har råd att köpa villa.

Räknat på hela riket krävs nu 310 000 kr i årsinkomst för att högst 15 procent av inkomsten ska gå åt till husköpet.

I Stockholmsregionen krävs hela 730 000 kronor , medan knappt 215 000 kr räcker i de 232 kommuner som finns utanför storstadsregionerna och de medelstora städerna.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln