Splittring inför syriska fredssamtal

TT

Publicerad 2017-01-23

"Om den syriska regimen tror att vår närvaro i Astana innebär att vi kapitulerar så är det inbillning", säger den syriska oppositionens representant Yahya Al-Aridi inför fredssamtalen i Astana, Kazakstan.

Fredsamtal mellan syriska rebeller och det krigshärjade landets regering inleds i Kazakstans huvudstad Astana under förmiddagen. Men redan innan mötet har börjat går meningarna isär om vad samtalen ska handla om.

Rebellgrupper säger att mötet kommer att fokusera på att stärka det bräckliga landsomfattande eldupphör som förhandlades fram förra månaden av Turkiet och Ryssland, rapporterar AFP.

Men al-Assad har insisterat på att rebellerna lägger ned sina vapen i utbyte mot en amnestiuppgörelse, och uppmanar till en ”omfattande” politisk lösning på en konflikt där mer än 310 000 människor dödats och mer än hälften av landets befolkning tvingats på flykt.

– Vi kommer inte att ge oss in i några politiska diskussioner. . . Om den syriska regimen tror att vår närvaro i Astana innebär att vi kapitulerar så är det inbillning, säger Yahya al Aridi, som är talesperson för oppositionens förhandlingsdelegation, till Reuters.

Första gången

Det är första gången som en renodlad rebelldelegation förhandlar med representanter för Bashar al-Assads regering sedan kriget bröt ut 2011.

Fredssamtalen, som inleds på initiativ av Ryssland, Turkiet och Iran, äger rum en månad efter att regeringen återtog rebellkontrollerade områden i Aleppo, deras största framgång sedan kriget drog i gång.

Samtalen har välkomnats av alla parter. Men bara timmar innan samtalen skulle börja var det ännu oklart om parterna skulle mötas ansikte mot ansikte, eller om de som tidigare kommer att sitta i olika rum.