Här kan vapenvilan kollapsa – igen

Publicerad 2017-01-09

Trots vapenvilan fortsätter bomber att regna över det syriska området Wadi Barada.

Nu varnar rebeller för att vapenvilan kan haverera.

Det har gått två veckor sedan Turkiet och Ryssland mäklade fram en vapenvila mellan den syriska regimen och 62 000 rebeller.

Men i Wadi Barada, ett område utanför Damaskus där stadens huvudsakliga vattenkälla finns, fortsätter våldet.

De senaste dagarna har bombanfallen ökat, enligt aktivister på plats. Detta har lett svår vattenbrist i och kring Damaskus, skriver TT.

”Krigsbrott”

– I själva Damaskus har 5,5 miljoner människor fått vattnet avstängt eller reducerat till ett minimum, sade FN:s humaitäre chef Jan Egeland förra veckan – och tillade att orsaken till vattenbristen kan vara ”sabotage, strider eller både och”.

Regimen menar att gruppen Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Qaida kopplade Nusrafronten), som inte inkluderas i vapenvilan, är aktiv kring Wadi Barada. Detta tillbakavisas dock av rebeller i området.

Förhandlingar mellan rebeller och regeringen om reparationer av vattenkällorna har nu brutits. Rebellgrupper varnar enligt TT för att upptrappningen kan innebära att den sköra vapenvilan, mäklad av Ryssland och Turkiet, kollapsar. Förra veckan beslutade man att frysa samtalen om möjligt deltagande i de planerade fredsförhandlingarna.

”Tunnbomberna regnar ner över oss”

Wadi Barada har varit omringat av regimtrogna styrkor sedan mitten av 2015.

– Det finns ingen elektricitet, inga mediciner och väldigt lite mat. Tunnbomberna regnar ner över oss. Vapenvilan har inte förändrat någonting, sa en anonym boende i området nyligen till Washington Post

Enligt det oppositionella Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter har minst 24 luftangrepp träffat dalen sedan söndagsmorgonen.

Samtidigt säger Syriens diktator Bashar al-Assad att han är redo att förhandla om ”allting” under de planerade fredssamtalen i Kazakstan, enligt statliga nyhetsbyrån Sana.

På frågan om regeringen även är beredd att diskutera hans position som president, svarar al-Assad, enligt TT:

– Ja, men min position är kopplad till konstitutionen. Så om de vill diskutera det ämnet måste de diskutera konstitutionen.