KLART: Vapenvila i Syrien

Uppdaterad 2016-12-30 | Publicerad 2016-12-29

Den efterlängtade vapenvilan i Syrien är ett faktum. Det uppger Rysslands president Vladimir Putin.

Från och med i natt ska den syriska armén upphöra med alla sina militära aktiviteter, enligt Reuters.

– För några timmar sedan fick vi rapporter om att vi nått den utveckling vi alla jobbat så hårt och länge för, säger Putin enligt den ryska nyhetsbyrån TASS.

Den ryske presidenten säger att avtalet är tredelat:

  • En överenskommelse om eldupphör mellan regimen och rebellerna
  • ”Ett paket av åtgärder” för att vapenvilan ska hållas
  • En överenskommelse om att inleda fredsförhandlingar

Uppgifter om en vapenvila sipprade ut redan i går men bekräftades aldrig.

Eldupphöret omfattar inte grupperna IS, Jabhat Fatah al-Sham (tidigare Nusrafronten) eller andra grupper med koppling till dem, enligt den statliga syriska nyhetsbyrån Sana. Inte heller den kurdiska YPG-gerillan omfattas, något som skulle varit oacceptabelt för Turkiet.

Bjuder in Trump

Enligt ryska utrikesdepartementet är det istället 62 000 rebellsoldater runt om i Syrien som också ska lägga ner vapnen.

Den syriska nationella koalitionen, en av de största rebellgrupperingarna, stödjer vapenvilan.

– Vi uppmanar alla att hålla den, säger talespersonen Ahmed Ramadan till AFP.

Turkiet kräver samtidigt att samtliga Hizbollah-soldater som befinner sig i Syrien ska dras tillbaka till Libanon. Ryssland och Turkiet har upprättat en ”het linje” som ska övervaka att vapenvilan hålls, skriver Reuters.

Utrikesminister Sergej Lavrov säger att USA:s tillträdande president Donald Trump ”är välkommen” att delta i fredsprocessen när han har intagit Vita huset. President Obama, som Ryssland upprepade gånger anklagat för att medvetet förstöra relationerna mellan USA och Ryssland, nämns inte.

Samtal mellan tre länder

Överenskommelsen kommer efter samtal mellan tre länder som har stora intressen i Syrienkriget: Iran, Turkiet och Ryssland. Samtalen mellan de tre länderna skedde utanför FN:s ramar – och utan deltagare från EU och USA.

– Det här är naturligtvis en triumf för Putin, ytterligare ett sätt för honom att få in Turkiet på sin planhalva. Och också ett flagrant sätt att köra över hela FN-systemet, genom att nu föra över initiativet till Turkiet, Iran och Ryssland. Även Obamaadministrationen är överkörd, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, till TT.

Ryssland slåss på Syriens president Bashar al-Assads sida mot rebellgrupper och IS, Iran stödjer shiamuslimska miliser och Hizbollah, som också deltar på Assads sida.

Turkiets roll är att representera sunnimuslimska rebellgrupper. Även USA stödjer vissa delar av samma opposition mot Assad, men de är också allierade med Turkiets fiender: den kurdiska gerillan YPG i norra Syrien. I takt med att USA gett mer och mer stöd till kurderna har relationen mellan Turkiet och USA försämrats. Att få bort Assad från makten anses inte länge lika viktigt för regimen i Ankara.

Turkiet har närmat sig Ryssland

Samtidigt har Turkiet närmat sig Ryssland, som ser ut att bli Syrienkrigets vinnare. Mordet på den ryske ambassaden i Ankara, som var en hämnd för de ryska bombningarna av Aleppo, har inte påverkat den relationen.

Frågan om Assads framtid, som varit en av de stora knutarna för att uppnå fred, adresserades inte i avtalet om vapenvila. Turkiets president Edrogan har sagt att Assad måste bort, men Ryssland och Iran vill ha kvar honom.