Så var påskhelgen på Skånes sjukhus

Publicerad 2020-04-14

Arkiv.

En minst sagt annorlunda påskvecka är nu bakom oss.

Många har njutit av ledigheten i solen och slagit av på takten.

Men trots en lugnare vecka än vanligt så har vårdpersonalen i Skåne arbetat hårt.

Under hela den gånga coronapandemin har helgerna varit oberäkneliga när det kommer till coronastatistiken. Antalet fall av intensivvårdade och avlidna har varje helg varit lägre är på vardagarna. Flera gånger har dock efterrapporteringar av dödsfall fått göras. Trots att många tar helg så gör inte vårdpersonalen under en pandemi det.

– Medarbetarna som jobbat har jobbat hårt. Det är en samlad, fokuserad och instängd stämning. Situationen måste lösas, det har den här helgen präglats av, säger Fredrik Johnsson, regional beredskapsläkare i Skåne.

Under omständigheterna har helgen varit lugn med ett förväntat patientflöde menar Fredrik Johnsson. Enstaka sjukhus i Skåne har haft mer att göra, men det har inte varit något som man inte gemensamt har kunnat lösa.

– Vi har ett överskott av intensivvårdsplatser. En oväntat lugn påskhelg, säger han.

Även mängden skyddsmaterial har varit god under påsken. Man har klarat sig på det som funnits. Även om beredskapsläkaren önskar att det funnits fler provtagningspinnar.

Klockan 14 på måndagen har Fredrik Johnsson precis varit på en myndighetsgemensam konferens. På den får representanter från bland annat kollektivtrafiken, fastighetsvärlden, sjukvården och politiken redogöra för hur beredskapsläget är i den egna organisationen. Bilden av påskhelgen som hanterbar menar Fredrik Johnsson är ömsesidig.

– Det har varit väldigt lugnt hos alla. Mötet tog 12 minuter. Det var väldigt stillsamt och kan ta dryga timmen annars, säger han.

Hur det blir den kommande veckan är svår att säga. Precis som Folkhälsomyndigheten menar Fredrik Johnsson att det kommer att ske en viss efterrapportering. Men han tror att befolkningens insatser ger resultat.

– Vi rör oss på tå hela tiden för att ligga steget före. Medborgarna verkar socialt distansera sig och jag hoppas att det varit så även nu under påskhelgen så det inte ökar nu i veckan.

Följ ämnen i artikeln