Delad bild av misstänkte Skellefteåpojken

Publicerad 2022-08-22

Bilden av den 15-årige pojken som misstänks för mordförsök och grov våldtäkt på en flicka i Skellefteå är splittrad.

Enligt en utredning ger lärare och hans föräldrar en bild av honom som ”mysig och fin” medan personal på det Sis-hem pojken nu är placerad på uppger att han kan fantisera om att skada andra.

Den 15-åriga pojken som är misstänkt för försök till mord och grov våldtäkt på en flicka i Skellefteå i juli befinner sig på ett Sis-boende, ett ungdomshem, på okänd adress. På grund av den hotbilden fick även hela pojkens familj flytta från Skellefteå till okänd ort.

PLUS: Dokument avslöjar: Pojken utreddes för kränkande behandling

Förundersökningen mot 15-åringen pågår och han har gjort vissa medgivanden. Flickan som överlevde attacken vårdas fortsatt på sjukhus men det bedöms som osannolikt att hon kommer höras i utredningen.

Det var förra veckan som förvaltningsrätten i Umeå beslutade att fortsätta tvångsomhänderta pojken, genom LVU, lagen om vård av unga. Detta eftersom både föräldrarna eller 15-åringen motsatte sig fortsatt vård på Sis-hemmet.

Socialtjänstens utredning ger en splittrad bild av pojken.

Enligt utredningen ska pojken ha en ”måttlig intellektuell funktionsnedsättning”.

Bilden av den 15-årige pojken som misstänks för försök till mord och grov våldtäkt på en flicka i Skellefteå är splittrad.

Fantiserar om att skada människor

Personalen på Sis-hemmet har uppgett att de upplever att hans mentala ålder är långt under hans angivna ålder samt att han har tydliga brister i det sociala samspelet och en begränsad förmåga att kommunicera. 15-åringen har också sagt till Sis-personalen att han kan börja ”fantisera om att skada människor” när han tittar på våldsamma filmer en längre tid.

Utöver attacken på den 9-åriga flickan har han också varit misstänkt för tidigare brott i juni 2021 för försök till misshandel, vilket han själv hävdar var en olyckshändelse. Vidare framkommer i utredningen att han bland annat tagit saker som inte är hans. Enligt föräldrarna har han också slagit sönder fönster både hemma och hos andra och ”rivit sönder mobiltelefoner”.

PLUS: Dokument avslöjar: Pojken utreddes för kränkande behandling

För föräldrarna kom det som en chock att deras son misstänktes för brotten. Enligt dem är 15-åringen ett ”jättesnällt barn som alltid är glad och omtänksam”.

I utredningen har det inte framkommit några tydliga tecken på återkommande och avvikande sexuellt eller våldsamt beteende.

15-åringens lärare har beskrivit att han fungerar bra i klassrummet och är ”mysig och fin”.

Läraren: Fungerar bra i klassrummet

15-åringens lärare har beskrivit att han fungerar bra i klassrummet och är ”mysig och fin”. Även hans stödassistent har uppgett att han fungerar bra i gruppen, är social och pratar med alla.

Föräldrarna säger att 15-åringen är ”väldigt noggrann med sin skolgång och vill alltid vara i skolan” men att hans funktionsnedsättning gör att han har svårt att lära sig saker i skolan och att han har svårt att förstå skillnaden mellan rätt och fel.

Förvaltningsätten: Stort behov av vård

Föräldrarna säger att de förstår att han behöver stöd och hjälp men menar att det som hänt är en isolerad händelse och att de vill göra allt de kan för att hjälpa sin son genom frivilliga insatser.

Men förvaltningsrätten bedömer att utredningen snarare ger starkt stöd för att pojken har stort behov av vård som ”endast kan ges på ett särskilt ungdomshem” som han nu är placerad på.