Så berättar du för barnen om terrorhotet

Publicerad 2015-02-23

Barnpsykologen: "Det gäller att inte överförklara"

Efter attacken mot synagogan i Danmark har skyddet skärpts runt judiska skolor även i Sverige.

Så hur förklarar man för sitt barn att byggnaden plötsligt måste vaktas av tungt beväpnad polis?

– Det gäller att svara på deras frågor men att alltid se till att man ger dem hopp, säger barnpsykologen Birgitta Gälldin-Åberg.

Åsynen av poliser med hjälmar, skyddsvästar och k-pistar utanför skolan har fått många elever och föräldrar att reagera de senaste dagarna.

– Vanligtvis när det gäller terrorhot brukar det vara lämpligt att säga att hotet är långt bort. Men nu är det plötsligt här, och då får man svara annorlunda, säger Birgitta Gälldin-Åberg, psykolog med 40 års erfarenhet av barn i krissituationer både i Sverige och utomlands.

– Man kan exempelvis säga att sådant här händer väldigt sällan.

– Och när de frågar vad poliserna gör på skolan kan man svara att ”de är där för att de är snälla och vill er”.

Svara på frågan

Det är viktigt att vara lyhörd och se till att bara svara på just det barnen frågar om, anser hon.

Det gäller inte minst förskolebarn.

– Vi vuxna har en tendens att överförklara. Vi spiller över vår egen oro på barnen och det blir bara förvirrande för dem.

När man har svarat på en fråga måste man avvakta och se om det kommer fler.

– Ibland kan det dröja flera dagar innan nästa fråga kommer. Då gäller det att vara observant på deras beteende, det kan märkas på deras lek och teckningar om det här är något som de går och funderar på.

Inge hopp

Lite äldre barn, 10-13 år, kan ha hört talas om händelserna i Köpenhamn eller till och med läst om attacken i någon tidning. De kan behöva hjälp att få svar på frågor om det som sker här och nu.

– Barn i den åldern är väldigt upptagna med vad som är rätt och vad som är fel. För dem handlar mycket om spelregler och att följa reglerna.

– Man måste inge dem hopp genom att prata om alla vuxna som arbetar för att skydda oss från det onda, om FN och andra goda krafter. Men även där gäller det att vara lyhörd och inte överförklara.