Krigets offer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-03

Barnen i skottlinjen i den blodiga konflikten

Gazaremsan De palestinska flickorna sörjer sin släkting Sadek al-Beleshi, medlem i Hamas. al-Beleshi är en av cirka 90 palestinier som har dödats sedan de israeliska styrkorna började sin offensiv i Gaza i onsdags.

Hoppet om fred har skjutits i spillror.

Och mitt i den blodiga konflikten står barnen.

I går dödades minst tio palestinier av bomber, granatbeskjutning och eld från krypskyttar.

– De skjuter på allt som rör sig, sa ett vittne inne på Gazaremsan till nyhetsbyrån AFP.

Konflikten har spridit sig till Västbanken, där tonåringar kastar sten mot soldater och stridsvagnar. En fjortonårig pojke sköts i går till döds av israelisk militär i staden Hebron.

Skjuter raketer

Samtidigt fortsatte de palestinska raketerna att regna ner över södra Israel.

En katjusjaraket träffade i går bland annat staden Netivot. Hus har förstörts, men inga människor ska ha skadats allvarligt.

Den israeliska offensiven inleddes i onsdags, sedan en israel dödats av en palestinsk raket. Sedan dess har ett 90-tal palestinier skjutits i hjäl.

Många av offren är civila. Nitton av de döda är barn, enligt hjälporganisationen Röda korset.

Men det verkliga antalet kan vara högre – inne i de sönderbombade husen i Gaza sitter skadade familjer fast, utan möjlighet att söka vård.

Anklagas för övervåld

Israel försvarar attackerna med att de vill skydda sina medborgare mot palestinska raketer. Men kritiker hävdar att de brukar övervåld. Och att dödandet saknar proportioner.

I lördags meddelade den palestinska myndigheten att fredssamtalen, som inleddes i amerikanska Annapolis, tills vidare ska avbrytas.

FN:s säkerhetsråd kallades i går till krismöte och organisationens generalsekreterare Ban Ki-moon fördömde våldet på båda sidor. Men reaktionerna lämnade klent hopp om fred.

– Israel har inga planer på att avbryta sina antiterroraktioner för en minsta sekund, sa landets premiärminister Ehud Olmert, enligt CNN.

Hatet växer

I veckan ska diplomater från EU och USA försöka hälla vatten på lågorna. Under tiden fortsätter hatet att växa – och barnen att lida.