Nya uppgifter: Polischef sköt ner en terrorist i Bataclan

Publicerad 2015-11-23

Hörde om attentatet på radio – kom först till platsen

89 personer dödades men terrorattentatet i Bataclan hade kunnat sluta ännu värre.

Nu kommer nya uppgifter om att en polischef kom först till platsen, sprang in och sköt ner en av gärningsmännen.

– Jag vet att vi räddade tiotals, kanske hundratals, liv, säger han.

Konserten med det amerikanska rockbandet Eagles of Death Metal i Bataclan i Paris hade pågått i en halvtimme när de första skotten avlossades.

När de inledande uppgifterna om männen som öppnat eld mot de över tusen konsertbesökarna kom via polisradion den fredagskvällen satt en av stadens polischefer i sin bil.

Sköt ner en terrorist

Han befann sig i närheten av konserthallen – och bestämde sig för att åka dit. Tillsammans med sin chaufför kom han till platsen före insatsstyrkorna.

De rusade in i lokalen och lyckades skjuta ner en av de tre terroristerna innan han hann vända sitt automatvapen mot dem. Därefter drog sig polischefen och chauffören tillbaka för att låta insatsstyrkorna påbörja sitt arbete.

Uppgiften har tidigare inte varit känd, men nyhetsbyrån AP rapporterar nu om den i ett långt reportage om terrordådet. Det var det dödligaste i den rad av attentat som utfördes i Paris samma kväll. 89 människor dödades i Bataclan, 300 skadades.

”Vi räddade tiotals”

Polischefens och chaufförens agerande beskrivs som avgörande för att blodsspillan inte skulle bli än större. De sägs ha bromsat terroristernas framfart.

– Så här i efterhand vet jag att vi räddade tiotals, kanske hundratals, liv, säger polischefen, som har valt att förbli anonym, till tv-kanalen M6.

Christophe Molmy, insatschef för elitstyrkan BRI, hyllar sin kollega och chauffören.

– Det var deras agerande som gjorde det möjligt att stoppa dödandet, säger han till AP.

Överlevande och poliser som var på platsen har beskrivit det de såg som att det var som scener ur en skräckfilm.

– Vi upptäckte helvetet på jorden, sa insatsledaren Jeremy i en intervju med NBC News några dagar senare.

Den sammanlagda dödssiffran för dåden i Paris den 13 november är nu 130 efter att ytterligare en skadad avlidit på sjukhus.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln