Ett högt spel med världsfreden som insats

Netanyahu hetsar – Obama försöker tygla honom.

Attackera eller inte? Det är frågan.

Israels Netanyahu är het på gröten. USA:s Obama försöker hålla honom i strama tyglar.

Eller är det bara en show för att skrämma Iran?

När Obama tog emot Israels premiärminister i Vita huset i går var rollerna väldigt tydliga.

Benjamin Netanyahu var den otålige, nervöst viftande med avtryckarfingret.

– Vi har väntat på att diplomatin ska ge resultat, vi har väntat på att sanktionerna ska bita, sa Netanyahu. Ingen av oss har råd att vänta mycket längre.

Obamas roll var att dämpa krigshetsen och förklara att det fortfarande fanns tid att lösa problemet med Irans kärnvapenprogram med hjälp av diplomati.

Obama måste också ta hänsyn till presidentvalet. Majoriteten av amerikanerna vill inte ha ett nytt krig på halsen. Samtidigt får han inte framstå som för mjuk mot Iran. Och framförallt får det inte bli en spricka mellan Israel och USA. Då riskerar Obama att förlora röster. Han balanserar på en tunn lina.

Oense

Efter mötet var de två fortfarande oense om hur bråttom det är att agera. Men även Obama slog fast att alla handlingsalternativ fortfarande finns på bordet. Även det militära.

Det var lite av "good cop, bad cop" över de två statsmännens uppträdande.

Taktiken verkar gå ut på att skrämma Iran till lydnad. Genom att låta Netanyahu sköta skällandet medan han själv intar den lugnare rollen hoppas Obama att prästerskapet i Teheran ska förstå situationens allvar.

Om de inte upphör med försöken att skaffa kärnvapen så kommer en militär attack. Det är som Obama säger till de iranska ledarna; "jag kan hålla Netanyahu i tyglarna ett tag till men inte hur länge som helst".

Vad det handlar om är att övertyga Teheran att Israel och USA menar allvar med sina hot.

Det är ett högt spel som pågår med världsfreden som insats.

Hittills har Teheran förhalat och agerat som om Israel och USA i slutändan inte vågar skicka in sina bombplan därför att det politiska priset skulle bli för högt. Och därför att nyttan är tveksam.

Gyllene läge

Merparten av Irans kärnanläggningar är placerade under jord och det är osäkert om ens de amerikanska bunkerbomberna kan slå ut anläggningarna. Ännu mindre Israels. I bästa fall kan ett bombkrig försena Irans väg mot kärnvapen, inte stoppa den.

Att spänningen hela tiden stiger beror på att omvärlden är övertygad om att Iran kommer allt närmare kärnvapenkapacitet. Men också därför att många israeliska och amerikanska experter tycker det är ett gyllene läge att attackera Iran just nu. Syrien, landets enda bundsförvant i regionen står inför kollaps vilket minskar risken för att Bashar al-Assad som svar på bombningar av Iran attackerar Israel.

Hur stor är då risken för ett bombkrig mot Iran?

Större än någon gång tidigare. Obama kan inte hindra Israel från att slå till men Israel inser också att en gemensam bombattack skulle ha mycket större chanser att lyckas.

Det tillsammans med en viss osäkerhet om hur nära Iran är ett kärnvapen utgör en återhållande faktor.