Så mycket kostar kungafamiljen

Publicerad 2013-05-24

Kungafamiljen tilldelades runt 40 miljoner kronor förra året.

Mest pengar fick kungen.

– Han får riksdagens anslag för att genomföra sitt uppdrag som statschef, säger Bertil Ternert, informationschef vid Hovet.

Förra året fick de kungliga hovstaterna 123,5 miljoner i anslag, varav kungafamiljens apanage utgör ungefär hälften.

Ungefär hälften går till Slottsstaten som sköter de kungliga slotten och andra föremål.

Andra hälften utgör Hovstaten, som är kungafamiljens apanage.

”För en dialog”

Riksrevisionen granskar Slottsstaten men för Hovstatens verksamheter saknas insyn.

Riksdagen la i september 2011 fram ett förslag för en ökad transparens i Hovstaternas ekonomi. Men ännu är inget beslutat.

– Vi har en dialog med riksdagen om det här och under hösten kommer det en sammanfattning av den dialogen. Och vad det blir av detta vågar jag inte säga. Men det har funnits önskemål att det ska redovisas på annat sätt, säger Bertil Ternert.

Exakt hur kungafamiljens pengar fördelas är okänt.

Försöker vara öppna

Men i årets verksamhetsberättelse skriver hovet att de går till "officiell programverksamhet och lönekostnader".

– Det är första gången de visar vad pengarna går ut till. Det känns som att de försöker vara mer öppna i och med att det ligger ett förslag hos riksdagen, säger Jenny Alexandersson, Aftonbladets hovexpert.

Kungen är den i kungafamiljen som fick mest pengar, 8,8 miljoner kronor.

– Kungen har i sin roll som statschef ett ansvar för att vara den som företräder Sverige gentemot de utländska ambassadörer i landet. Och det innebär att han har högtidliga audienser som en regelbunden verksamhet och även avskedsmöten. Möten med ambassadörer åligger statschefen, säger Bertil Ternert.

Delar pengarna

En del av kungens pengar går till prins Carl Philip och prinsessan Madeleine när de närvarar vid offentliga uppdrag.

– Om vi tar prinsessan Madeleine som exempel, om hon flyger till Sverige i samband med nationaldagen är det självklart finansierat av anslagen som kungen får. Prinsessan arbetar i USA för Childhood så det finns en privat del där, men det är den offentliga delen finansieras genom anslag, säger Bertil Ternert. 

Stor del av apanaget går till kostnader för kungafamiljens bjudningar. En ungefär lika stor del används för att finansiera kungafamiljens biltransporter, hästar och vård av bilar samt antika vagnar.