Bluffmäklare i miljonsvindel

Publicerad 2011-09-14

Lägenhetsköpare luras att köpa falska kontrakt

Lurad av bluffmäklaren Martin, 24, blev lurad av bedragaren som lovat hjälpa honom att byta till en större lägenhet.

Nu jagar polisen bluff­mäklaren som kan ha lurat lägenhetsköpare på miljoner.

Martin, 24, skulle få hjälp att byta sin lägenhet – men blev själv offer.

– Han har tjänat multum på det här, säger Martin.

Stockholmspolisen kan vara nära att nysta upp en stor bluffhärva. En välklädd man i 25-årsåldern har utgett sig för att vara mäklare och med falska kontrakt och visningar lurat folk på löpande band.

– Vi har ett jättebra signalement som vi har fått från flera drabbade oberoende av­ varandra, säger Lars Minnedal  inspektör på Stockholmspolisens bedrägeri­rotel.

Polisen har en hel lista på lurade. Lars Minnedal är dock övertygad om att det är många som ännu inte anmält att de betalat hundra­tusentals kronor kontant för svartkontrakt – och blivit blåsta.

Ordnade visningar

Martin, 24, ångrar i dag att han tackade ja till förmedlingshjälp när mäklaren ringde efter att ha sett bytes­annonsen på nätsidan Björnsbytare. Han kände att något var fel när mannen efter varje visning nekade till att någon var intresserad av hans

ljusa minitvåa, som han ville byta till något större.

– Han hade ett 20-tal visningar med fem personer per gång men ingen nappade sa han. Varje gång han har sagt nej har han sålt ett kontrakt. Han har tjänat multum på det här, säger Martin.

Användes som lockbete

Polisen kallade nyligen Martin till förhör misstänkt för urkundsförfalskning och grovt bedrägeri – men i förra veckan förstod ut­redarna att han också var offer för bedragaren. Martins lägenhet hade använts som lockbete.

Bluffmäklaren har enligt polisen hittat sina offer på Blocket. De som försökt kontrollera bakåt med hyresvärden har hamnat hos en kumpan.

– Folk som har blivit lurade har betalat allt från 80 000 till 200 000 kronor för en lägenhet, säger Lars Minnedal.
Fotnot: Martin heter i verklig­heten något annat.

ANNONS