Dina pensionspengar är hotade

Publicerad 2011-09-28

Fatta pensionskrisen på en minut

Har du ett privat pensionssparande?

Då hotas det av fallande aktiekurser och låga långräntor.

Allt beror på vilket bolag du sparar i, enligt försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners.

Aftonbladets Joachim Kerpner reder ut frågorna.

Aktiekursen och långräntorna påverkar väl inte mitt pensionssparande?

Livbolagen — försäkringsbolagen som de privata pensionsförsäkringarna ligger hos — har delvis konkurrerat om pensionssparare med höga framtida garantisummor. Stora delar av pensionsspararnas pengar har livbolagen placerat i aktier. Det är bra när börsen går upp, men dåligt just nu. Bara sedan i juni har de åtta största livbolagens skulder ökat med uppemot 100 miljarder kronor.

Allt fler bolag hamnar närmare gränsen när de måste börja sälja aktier — Länsförsäkringar har redan sålt alla aktier — och i stället gå över till räntebärande papper, som statsobligtioner. Men när den långa räntan som nu ligger på två procent, innebär det att bolagen har svårt att betala de höga garantisummor som pensionsspararna utlovats — ibland fem procent.

Men alla bolag har väl en rejäl kapitaltäckning?

Många livbolag har problem på grund av de fallande aktiekurserna och låga långräntorna.

Deras kapitaltäckning — solvensgrad — sjunker oroväckande. Kapitaltäckningen är förhållandet mellan ett bolags tillgångar och vad bolaget lovat att betala ut. För pensionsbolag handlar det om förmågan att återtbetala inbetalda premier och garanterad ränta.

Gränsen för konkurs nås när kapitaltäckningen är nere på 104 procent. I dag ligger Salus Ansvar under 110 procent, och närmar sig därför konkurs, enligt Söderberg & Partners. Finansinspektionen börjar hårdbevaka bolag när kapitaltäckningen sjunker under 130 procent.

Vad innebär det här för mig?

Vissa bolag har redan slutat ta emot nya kunder, som Länsförsäkringar Liv. Andra bolag med stora problem är SalusAnsvar, SPP, FPK och KÅPAN. Men för den som vill byta pensionsbolag kan det bli stora problem, eftersom stora delar av spararnas kapital är bundna i försäkringskontrakt utan flytträtt.

Därmed tvingas många stanna kvar, till exempel hos SEB Trygg Liv som nyligen minskat sin återbäringsränta från 6 till 3 procent.

För de som har möjlighet att flytta sitt pensionssparande är AMF, Skandia och Folksam de bästa alternativen, enligt Söderberg & Partners.