Chef på isbrytare döms för sexuellt ofredande

Elsa utsattes: ”Jag hade drömt om att jobba till sjöss”

Publicerad 2019-02-25

Elsa Hatz Grandins chef frågade om hon använt handen till att ”torka fittan”.

Sedan hotade han att slänga Elsa av fartyget om hon inte följde med till hytten och lämnade urinprov.

– Allt hade bara tystats ned om jag inte hade drivit det här, säger Elsa Hatz Grandin.

Mannen nekar, och hävdar att han frågat om händerna var ”skitta”.

Händelsen inträffade i augusti 2017. Elsa Hatz Grandin, 34, hade studerat i fyra år på Sjöfartsskolan i Kalmar och var veckor från att avsluta sin utbildning.

Sen fick allt ett abrupt slut.

– Jag hade drömt om att jobba till sjöss. Men jag ser inte hur jag ska kunna ha en karriär inom en bransch som inte kan hantera den här typen av frågor. Man är så otroligt utsatt, och det är inte värt det för mig, säger Elsa Hatz Grandin.

Följde efter genom industriområde

Elsa Hatz Grandin var nyanställd på en isbrytare som låg i en hamn utanför Luleå. Hon och hennes chef, bjöds över till en båt som drivs av Sjöfartsverket och låg tio minuters promenad bort.

Chefen, som är i 50-årsåldern, blev berusad och började ställa påträngande frågor om Elsa haft sexuellt umgänge med en tidigare chef. När hon varit på toaletten tog han tag i hennes hand och frågade ”är du blöt, har du torkat fittan med handen?” Detta stöds av vittnesbevisning från båten, bedömer tingsrätten.

Själv hävdar mannen att han frågat om Elsa hade tvättat händerna, ”eller är de fortfarande skitta?

När Elsa lämnade båten och gick hem till fartyget genom det öde industriområdet följde chefen efter. Han kom med fortsatta påståenden om vilka hon haft sex med och påpekade att han var hennes chef. Om hon inte kom till hans hytt och ”lämnade urinprov” skulle hon kastas av båten.

– Den natten sov jag inte. Men jag var också orolig att jag skulle förlora jobbet.

Rätten: ”Upprepade kränkningar”

Luleå tingsrätt skriver att Elsa Hatz Grandin utsatts för upprepade kränkningar av sin sexuella integritet av en överordnad person, delvis framför andra personer.

– Det var förnedrande. Dels jätteobehagligt att detta var min chef, som jag inte ens känner och är i beroendeställning till. Men ett fartyg är inte bara en arbetsplats, utan ett hem. Jag bodde med den här människan och det gör hela situationen ohållbar.

Chefen dömdes i onsdags för sexuellt ofredande till 54 000 kronor i böter och ska betala 10 000 kronor i skadestånd till Elsa Hatz Grandin.

Fallet benämns som första gången ett sexuellt ofredande till sjöss prövas rättsligt.

– Det är en väldig lättnad att jag kan släppa det här nu. Men det här satte mig i en jävla sits. Jag ville ju ha det där jobbet, och var beroende av det ekonomiskt efter fyra års studier, säger Elsa Hatz Grandin.

Sjöfartsverket raderade ”tystnadsavtal”

Elsa Hatz Grandin och chefen var anställda av en entreprenör till Sjöfartsverket. Aftonbladet har tidigare rapporterat hur Elsa fick skriva på ett tystnadsavtal. Därefter bad den utpekade mannen sin överordnade på isbrytaren att radera mejlet med protokollet från mötet med Elsa, vilket chefen gjorde. Något som JO kritiserat.

Sjöfartsverkets generaldirektör säger att man satt igång handlingsprogram efter händelsen, både inom Sjöfartsverket och för entreprenören, att de träffat Elsa flera gånger efter händelsen och erbjudit henne en ny praktikplats.

Elsa själv säger att hon inte träffade någon från Sjöfartsverket förrän tre månader efter händelsen.

– Det som är så galet är att allt bara hade tystats ned om jag inte hade drivit på allt det här. Sjöfartsverket har erbjudit mig omplacering, men man måste ju flytta på förövaren, inte den utsatta?

Katarina Norén, generaldirektör på Sjöfartsverket, säger att man gradvis förstod allvaret i händelsen och att den utpekade mannen åtminstone tillfälligt flyttats från sin befattning. Samt att Elsa erbjudits ny praktikplats – inte omplacering.

– Vi har försökt stötta henne. Och jag står absolut inte bakom tystnadsavtalet som tecknades och det raderade mejlet, detta var helt emot alla våra rutiner. 

Att domen skulle vara fällande var inte oväntat för generaldirektören.

– Jag tycker det är bra att den här domen kommer. Den visar bara att vi behöver jobba ännu mer för att få en attraktiv bransch där alla ska trivas och må bra, säger Katarina Norén.

Jobbar nu som yogalärare

Efter händelsen i augusti 2017 och den tystnadskultur på Sjöfartsverket som hon upplevt har Elsa Hatz Grandin gett upp drömmarna om en karriär till sjöss.

Istället har hon sadlat om till yogalärare.

– Jag ser det inte som möjligt, med tanke på min egen säkerhet, att ha en karriär och växa i den här branschen. Det är sorgligt, säger Elsa Hatz Grandin.

Sjöfartsverket har som mål med 25 procent kvinnor i sina kärnverksamheter till 2027. Elsa tycks de ha förlorat, men generaldirektören säger att de gärna erbjuder henne möjligheter att komma tillbaka.

– Vi är helt beroende av att få duktig arbetskraft. Jag kan bara säga att vi jobbar på för att det inte händer igen, säger Katarina Norén.

 

Aftonbladet har sökt mannens advokat och företaget han jobbat för. Till NT säger advokaten att de kommer överklaga domen. Det är oklart vad som hänt med hans anställning.