Iran fastställer dödsdom för svensk-iranier

Publicerad 2023-03-12

Irans högsta domstol har fastställt dödsstraffet mot svensk-iranske Habib Chaab.

Chaab döms för påstådda terrorbrott.

Den 18 januari 2022 inleddes rättegången mot Habib Chaab i Irans huvudstad Tehran.

Iran fastställer dödsdomen för svensk-iranske Habib Chaab, rapporterar Reuters.

Enligt handlingar från domstolen har han agerat som ledare för separatistgruppen ASMLA som terrorstämplats av Iran, skriver TT.

Enligt anklagelserna har han planerat och utfört bombdåd i provinsen Khuzestan 2018. 25 personer dödades och flera av offren tillhörde Irans revolutionsgarde.

Kidnappades av iranska agenter

Chaab ska enligt Turkiet ha kidnappats av iranska agenter i oktober 2020 när han befann sig i landet. I Sverige fanns då hans tre barn och ex-fru kvar.

UD sa då att man arbetar intensivt med Chaabs fall.

– Vi tycker att de här uppgifterna är oroande. Det pågår ett intensivt arbete, såväl i Stockholm som i våra utlandsmyndigheter i de berörda länderna, sa Erik Karlsson vid UD:s presstjänst då.

Den tidigare utrikesministern Ann Linde har krävt att dödsstraffet inte ska genomföras.

Utrikesminister Tobias Billström.

”Ett omänskligt straff”

Utrikesminister Tobias Billström (M) kommenterar dödsdomen mot Habib Chaab under söndagseftermiddagen. Enligt honom arbetar UD och den svenska ambassaden i Teheran intensivt med att få ”ytterligare klarhet kring uppgifterna”.

”Dödsstraff är ett omänskligt och oåterkalleligt straff och Sverige, tillsammans med övriga EU fördömer dess tillämpningar under alla omständigheter”, skriver han i en skriftlig kommentar via UD.

Svenska UD har tidigare sagt att man står i kontakt med företrädare för Iran i fallet, och att man utan framgång har begärt konsulärt tillträde.

”Vi har också framfört vår oro över vår medborgares situation och begärt att få närvara vid rättegången”, fortsätter Billström.

Erkände i stats-tv

I ett inslag i iransk stats-tv har Chaab erkänt flera brott. Enligt många bedömare var erkännandet framtvingat, något som är ett vanligt förfarande i Iran enligt människorättsorganisationer.

Chaab har både svenskt och iranskt medborgarskap.

Följ ämnen i artikeln